wintertuin Laken

Mijn bezoek aan de Koninklijke serres in Laken

Dit jaar bracht ik voor de eerste keer een bezoek aan de Koninklijke Serres van Laken (Brussel). De moeite waard voor iemand die geïnteresseerd is in bloemen, planten én geschiedenis.

Wat zijn de Koninklijke Serres van Laken?

De naam doet het al vermoeden, de serres die ik bezocht zijn die van de Belgische koning. Ze liggen dan ook op het (immense) kasteeldomein in Laken. Daar vind je trouwens ook de mooie Japanse toren.

Omdat de serregebouwen in de tuin van onze koning liggen, zijn ze natuurlijk niet altijd te bezichtigen. Jaarlijks is onze koninklijke familie echter zo vriendelijk om de serres een drietal weken open te stellen voor bezoek. Een traditie die al meer dan honderd jaar stand houdt.

Een korte geschiedenis van de Koninklijke Serres

Natuurlijk schuilt er een stukje geschiedenis achter deze serres. Het is niet verwonderlijk dat koning Leopold II achter de bouw zit. Met het geld dat hij in Congo verdiende gaf hij opdracht tot verschillende immense bouwprojecten in bijvoorbeeld Brussel, Antwerpen (denk aan het Centraal Station) en Oostende.

Een opdrachtgever en geld was er dus zeker. En door de steeds evoluerende technologie was het ook mogelijk om creatief met glas en metaal om te gaan. Eind 19de eeuw (1873), nog niet zo lang na de stichting van België ( met een ‘foute vlag’) kreeg architect Alphonse Balat dan ook de opdracht een serrecomplex te ontwerpen. Het moest de grandeur van België tonen. Wat naar mijn mening gelukt is.

Het resultaat, een typisch staaltje van 19de eeuwse Belgische architectuur mag er wezen. Je waant je meteen terug in de geschiedenis wanneer je de serregebouwen ziet opdoemen in het park.

Ben je trouwens op zoek naar een goed boek over de Koninklijke Serres? Dan kan ik je deze paperback aanraden: De Koninklijke Serres van Laken: een uitzonderlijke plantencollectie in een glazen stad

De architect ontwierp zelfs een wintertuin. Door haar grote afmetingen (een hoogte van wel 30 meter!) passen hier de hoge palmbomen in. Veel van die bomen zijn nog aangeplant in de tijd van Leopold II en vormen dus op zich een stukje geschiedenis. Ik ben benieuwd of we via dendrochronologie (studie van jaarringen bij bomen, waar ik al eerder een artikel over schreef) iets te weten zouden komen over België en haar klimaat…

Welke planten vind je er zoal?

In de Koninklijke Serres vind je verschillende soorten bloemen en planten die van over heel de wereld komen. Azalea’s, rozen, palmen, aronskelken, orchideeën, hortensia’s, sierkersen…wat je je maar kan inbeelden!

In onze tijd zijn veel bloemen en planten die we in de serres in Laken zien niet zo héél uitzonderlijk meer. Veel soorten heb je misschien al zelf in je woning staan. Maar beeld je maar eens in dat je al deze prachtige flora begin 20ste eeuw voor de eerste maal in je leven zag. Dat moet een ongelooflijk en overweldigend gevoel zijn geweest!

Ik nam trouwens ook nog snel een foto van het verwarmingssysteem in de Koninklijke Serres. Ook die werpen je meteen terug in de tijd, met de buizen vol heet water die je overal onder je voeten ziet lopen.

De Koninklijke Serres in Laken bezoeken

Hoe kan je nu net, zoals mij, de Koninklijke Serres in Laken bezoeken? Heel simpel. Koning Leopold II, en zijn opvolgers, stellen volgens de traditie elke lente het serrecomplex een drietal weken open. Het openbaar vervoer stopt op een kwartiertje wandelen. De nabijgelegen parking was niet echt geweldig.

Ik betaalde € 2,5 toegang. Het serrecomplex is netjes en de wandelroute is duidelijk aangegeven. Leuk extraatje: bij het binnenkomen passeer je ook het paleis. Fototijd! De drukte viel bij mijn bezoek heel goed mee.

Ben je dus geïnteresseerd in wat Belgische geschiedenis of flora? Ga dan zeker eens een kijkje nemen in de Koninklijke Serres van Laken. De moeite waard voor een uitstapje in Brussel! België heeft immers een rijke geschiedenis en bekende personen zoals James Ensor of de gebroeders Van Eyck.

Wil je meer ontdekken over het domein Laken? Dan raad ik je aan dit boek aan te schaffen: De tuinman & de koning: het domein van Laken en zijn bewoners

Bron:
Website Koninklijke Serres
Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 15 =