Nello en Patrasche: a dog of Flanders

De bekendste Vlamingen zijn misschien wel Nello en Patrasche. Niet dat hun verhaal ‘A dog of Flanders’ (‘Een hond van Vlaanderen’) volledig waargebeurd is, maar het fictieve verhaal van Marie-Louise de la Ramée en het beeld van de slapende Nello en Patrasche in Antwerpen is over zowat heel de wereld bekend. Toch kent niet iedereen het verhaal. Daarom deze blogpost.

Wie zijn Nello en Patrasche?

Nello en Patrasche zijn de hoofdrolspelers in het verhaal ‘A dog of Flanders’. Je zou denken dat het beiden personen zijn, maar niets is minder waar.

Nello is de naam van een jongen die opgroeit op het 19de eeuwse platteland in Hoboken, vlakbij Antwerpen in België. Als weesjongen wordt hij opgevoed door zijn grootvader, Johan. Zij brengen beiden melk rond.

Het is tijdens hun melkronde dat ze de achtergelaten en mishandelde trekhond Patrasche vinden. Nello en zijn grootvader ontfermen zich over de hond, en Patrasche en Nello worden al snel vrienden door dik en dun.

A Dog of Flanders: het verhaal van Nello en Patrasche

Het verhaal ‘ A Dog of Flanders’, in het Nederlands ‘Een hond van Vlaanderen’. Het boek werd geschreven door Marie-Louise de la Ramée die ook gekend was onder de schuilnaam Ouida.

Zij schreef een pakkend verhaal over het verpauperde plattelandsleven in het 19de eeuwse Vlaanderen, waarin Nello en Patrasche de hoofdrol spelen. Na hun ontmoeting gaat het Nello en Patrasche voor de wind. Nello neemt, met de hulp van zijn de trekhond, het melkbedrijf van zijn grootvader over, wordt verliefd op een meisje en blijkt tekentalent te hebben. Maar al snel komt het boek in een neerwaartse spiraal.

Grootvader Johan wordt ziek, Nello mag zijn vriendinnetje niet meer zien en hij verliest door een brand zijn melkbedrijf. Zijn laatste hoop, een tekenwedstrijd, draait ook op niets uit.

Het verhaal van Nello en Patrasche kent een triest einde. Nello en Patrasche verarmen en komen van ontbering om in de kathedraal van Antwerpen, de plek waar Nello de schilderijen van Rubens ging bewonderen.

Wie was de schrijfster Marie-Louise de la Ramée (Ouida)?

Dat het boek zo een triest einde kende was een bewuste keuze van auteur Marie-Louise de la Ramée (met de schuilnaam Ouida). Ze was immers een fervente dierenrechtenactiviste.

Het is dus niet verwonderlijk dat ze met haar boek ‘A dog of Flanders’ en het verhaal van Nello en Patrasche de dierenmishandeling in het landelijke Vlaanderen en België van de 19de eeuw wou aanklagen. Ook de aanwezigheid van kinderarbeid in het geïndustrialiseerde België schokte haar.

Nello en Patrasche in Japan en de Verenigde Staten: big business

Je zou het niet zeggen, maar Nello en Patrasche zijn in Japan grote bekendheden. In Vlaanderen en België zelf is het verhaal bij een minderheid van de bevolking bekend. In Japan kent zowat iedereen het.

Zeker door de animatieserie waar menig Japanner mee opgroeide is het verhaal van Nello en Patrasche zo bekend. De zelfopoffering van de jongen speelt tot hun verbeelding.

Ook in de Verenigde Staten is ‘A dog of Flanders’ meer bekend dan in België. Er zijn zelfs al verschillende films over geproduceerd, met in één van hen de bekende acteur John Voight in de rol van grootvader Johan.

Standbeeld Nello en Patrasche aan de kathedraal van Antwerpen

Omdat ‘Een hond van Vlaanderen’ zo populair is in Japan, komen er ook veel Japanse toeristen naar Antwerpen afgezakt. Zeker de kathedraal in Antwerpen staat op hun planning, omdat in het verhaal net daar de triestige eindscène van het boek zich afspeelt.

Er werd ook al een standbeeld in Hoboken opgericht, maar het meer recente standbeeld van Nello en Patrasche voor de kathedraal in Antwerpen zal het meest bezochte en gefotgrafeerde van de twee zijn.

Het standbeeld aan de voordeur van de kathedraal in Antwerpen toont Nello en Patrasche vredig (?) slapend onder een dekentje van kasseien van het plein. Het beeld toont op die manier het tragische eindmoment van de ontbering van zowel Nello en Patrasche, die mekaar als beste vrienden vonden en samen heengaan.

Nello en Patrasche: stripverhaal Suske en Wiske, film, boek, wandeling …

Er is al heel wat commercialisering rond het verhaal van Nello en Patrasche gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan films, documentaires, bier, wandelingen, het boek zelf … Die trekken vooral buitenlandse toeristen aan.

In België en dan vooral Vlaanderen kent de jeugd het vooral van het Suske en Wiske verhaal ‘Het dreigende dinges’. Ik las als kind zelf dit stripverhaal, dat al in 1985 werd gepubliceerd, en was sterk onder de indruk van het verhaal. Daarom vond ik het de moeite om dit verhaal op mijn blog nog eens onder de kijker te brengen.

Je kan het stripverhaal Het Dreigende Dinges makkelijk en goedkoop lezen als Ebook of tweedehands kopen.

Bron:
Wikipedia