De Leeuw van Waterloo: alle vragen beantwoord

Wie aan Belgische monumenten denkt, denkt aan het Atomium of Manneken Pis. Maar in België hebben we ook een wereldwijd bekend standbeeld van een dier: de Leeuw van Waterloo.

Toeristen weten echter niet zo heel veel over het monument van de Leeuw van Waterloo. Buiten het feit dat het wat te maken heeft met Napoleon. Daarom wil ik in dit artikel de belangrijkste vragen over de Leeuw van Waterloo beantwoord.

leeuw van waterloo belgië

Wat is de Leeuw van Waterloo? (betekenis)

Velen onder ons kennen de Leeuw van Waterloo waarschijnlijk uit de geschiedenisles, wanneer er over Napoleon en later de Belgische Revolutie, werd gesproken. Maar wat is de Leeuw van Waterloo nu eigenlijk en welke betekenis heeft ze?

Dit standbeeld is eigenlijk een herinneringsmonument. Om wat te herinneren vraag je je dan af? Wel: de Slag bij Waterloo die op 18 juni 1815 plaatsvond. Het is tijdens deze veldslag dat het leger van de bekende Napoleon Bonaparte werd verslagen door een coalitie van de legers van landen zoals Engeland en de toenmalige Verenigde Nederlanden.

Het zou echter niet alleen maar een herinnering voor de overwinning van de Slag bij Waterloo vormen. Dit monument stond ook symbool voor het einde van de Franse oorlogen en overheersing in Europa, het einde van Napoleon zijn imperium.

Wanneer is de Leeuw van Waterloo gebouwd? En door wie?

Het was toenmalige koning Willem I, vorst van de Verenigde Nederlanden, die nog geen 40 dagen na de veldslag de opdracht gaf om de Leeuw van Waterloo te ontwerpen. In 1826 vond de inhuldiging plaats, na 3 jaar constructie..

Verschillende architecten gaven hun visie op wat dit herinneringsmonument moest worden. Velen dachten aan een soort van grafmonument of fontein, maar dit werd als té depressief beschouwd. Uiteindelijk koos men voor een heuvel in piramidevorm met erbovenop een leeuw. Dat idee kwam van de Nederlandse hofarchitect Charles Vander Straeten.

De locatie is de plek waar vermoedelijk de zoon van Willem I, de Prins van Oranje, gewond geraakte. Daarom wordt de Leeuw van Waterloo vaak vereenzelvigd met de Prins van Oranje, hoewel het wereldwijd bekend staat als een Belgisch monument. Op dat moment bestond België echter nog niet, de Belgische revolutie zou pas een 15 jaar later plaatsvinden. Naast dit momument is er echter nog genoeg ander, en echt, Belgisch militair vastgoed te vinden.

Waarom is de Leeuw van Waterloo een leeuw?

De leeuw wordt al eeuwenlang als een sterk dier gezien, dat symbool staat voor de overwinning. Aangezien het herinneringsmonument symbool staat voor de overwinning op Napoleon, en in het algemeen de Franse overheersing, is de keuze voor dit dier dus logisch.

De Leeuw staat naast de overwinning ook symbool voor monarchieën. Het verlies van (keizer) Napoleon was dan ook een overwinning van de (oude) monarchieën die zo, voor even toch, de macht konden teruggrijpen.

Waar staat de Leeuw van Waterloo?

De Leeuw van Waterloo staat op de plek waar de Slag bij Waterloo, de plek waar Napoleon zijn rijk verloor, in 1815 plaatsvond. Die plek ligt in de gemeente Eigenbrakel, in de provincie Waals-Brabant in België.

Je vindt het standbeeld naast het daar gelegen museum. Om tot aan het monument te geraken moet je wel eerst de conische heuvel opklimmen. Deze artificiële heuvel werd opgeworpen om de Leeuw van Waterloo op te plaatsen.

Hoe hoog is de Leeuw van Waterloo

Het volledige herinneringsmonument van de Leeuw van Waterloo is niet enkel het standbeeld van de leeuw, maar ook de heuvel met treden waarop ze staat.

De Leeuw van Waterloo staat zo een 40 meter hoog en biedt ze een mooi uitzicht over het historische slagveld. In totaal, met het monument inbegrepen, kom je aan een 50 meter.

De Leeuw van Waterloo bezoeken: adres, parking & openingsuren

Je kan de Leeuw van Waterloo, en het bijbehorende museum zeker bezoeken. Het adres is Route du Lion, 1420 Braine-l’Alleud. Met de auto vind je het op de R0 afrit 25 en/of Chaussée de Nivelles/Nijvelsesteenweg, op 20 minuten van Brussel. Je kan ook de trein naar station Eigenbrakel nemen.

Er ligt een gratis parking bij het museum en het monument. Met de auto op bezoek gaan is dus geen enkel probleem.

De openingsuren zijn gemakkelijk: het Memoriaal is alle dagen open tussen 10u – 18u30. Enkel van november tot maart sluit het museum een uurtje vroeger om 17u30 wegens een vervroegde zonsondergang.

Is de Leeuw van Waterloo open?

Je moet weten wat je wilt bezoeken. Het slagveld van de Slag van Waterloo en het herinneringsmonument van de Leeuw van Waterloo zijn altijd open. De bijbehorende musea zijn gebonden aan de hier boven beschreven openingsuren.

Is de Leeuw van Waterloo gratis? (prijs)

Je kan de heuvel met het herinneringsmonument beklimmen, als je via het bijbehorende bezoekerscentrum aantreedt. Dat bezoekerscentrum is echter betalend en zal ongeveer € 17 kosten.

De Leeuw van Waterloo: museum

De Leeuw van Waterloo: wandeling, fietsroute / fietsknooppunt en beklimming

Je kan zeker wandelen rond de Leeuw van Waterloo en verder in de buurt, alvorens aan de beklimming te beginnen. Of misschien erna? Want er zijn wel wat trappen te doen!

De Leeuw van Waterloo: weetjes

Laat me het ook zeker hebben over de weetjes over de Leeuw van Waterloo. Wist je immers dat deze plek in het Frans La Butte Du Lion heet? Lees zeker eens verder voor nog meer weetjes:

De Leeuw van Waterloo: aantal trappen / treden

Als je de Leeuw van Waterloo wilt beklimmen, moet je niet minder dan 226 treden beklimmen. Als je die 226 trappen hebt beklommen heb je een prachtig uitzicht over het historische slagveld, terwijl boven je uit de Leeuw van Waterloo uittorent.

Hoe zwaar is de Leeuw van Waterloo?

De Leeuw van Waterloo is een monument gemaakt uit gietijzer en weegt niet minder dan 28 ton.

Hoe groot is de heuvel van de Leeuw van Waterloo?

De heuvel is qua omtrek aan de basis een 500 meter breed en de gemiddelde diameter 160 meer. De heuvel omvat meer dan 290.000 m³ aan grond.

De Leeuw van Waterloo en de Prins van Oranje

Zoals al vermeld staat de Leeuw van Waterloo op de plek waar vermoedelijk de Prins van Oranje gewond geraakte. Het is nochtans geen herinneringsmonument voor hem, hoewel sommigen in Nederland dit wel denken. Het monument voor de Prins van Oranje staat in Soestdijk (Baarn), is een obelisk en heet de Naald van Napoleon.

De Leeuw van Waterloo en de hertog van Wellington

De Engelse hertog van Wellington was één van de hoofdrolspelers tijdens de Slag bij Waterloo en de overwinning op Napoleon. Vermoedelijk was hij niet zo tevreden met de oprichting van de heuvel voor de Leeuw van Waterloo.

De aarde die men er voor nodig had, vernietigde immers het omliggende landschap, inclusief de cruciale glooiing waar Wellington zijn militaire positie had die gunstiger was dan die van Napoleon waardoor hij de overwinning had kunnen bekomen.

De Leeuw van Waterloo: Herzele (Sint Lievens Esse)

Bron:
Wikipedia
Waterloo 1815
Foto Leeuw van Waterloo
Foto Slag bij Waterloo