Beiaard Carillon kunstberg Brussel

De beiaard van de Kunstberg (Brussel)

Onlangs ontdekte ik een verborgen plekje in Brussel: de beiaard van de Kunstberg. Je loopt er makkelijk aan voorbij. Want wanneer je van het centraal station richting de Kunstberg loopt, dan wandel je onder de klok door. Achterom kijken doe je niet snel, want voor je heb je de fameuze Mont Des Arts. Maar het is de moeite om je even om te draaien.

De klok van de Kunstberg (Mont des Arts)

Wanneer je naar de beiaard kijkt, dan valt meteen de gouden klok met de stervormige wijzerplaat op. Deze is nog niet zo oud, want men maakte haar in pas in 1958.

De maker van dit uurwerk op de Kunstberg was architect Jules Ghobert. Hij leefde van 1881 tot en met 1971, en wordt nog altijd gezien als één van de hoofdrolspelers in de monumentale architectuur van de Kunstberg. Tot zijn werk behoort bijvoorbeeld de Koninklijke Bibliotheek en het Congrespaleis.

De beiaard van de Kunstberg in Brussel

Op de klok van de Kunstberg kun je meer dan enkel maar het uur aflezen. Het is immers een beiaard, ook carillon genaamd. Onderaan zie je immers de 24 klokken hangen. Zij spelen op het uur telkens een beiaardlied.

Dé plekjes van Brussel leren kennen? Schaf je dan zeker deze 500 Hidden Secrets of Brussels aan!

Het beiaardlied dat je hoort is een Belgisch compromis .Men speelt afwisselend ‘Où peut-on être mieux’ (Grétry) en ‘Beiaardlied’ (Peter Benoît).

De Jacquemart van de Kunstberg

Na de beiaard blijft het enkele seconden stil vooraleer het uur weerklinkt. Dat uur wordt geslagen door de Jacquemart van de Kunstberg. Dit is de bronzen figuur die boven op de klok staat.

Dit bronzen beeld is 2m80 groot. De klok waarop hij slaat weegt bijna twee ton.

De figuren van de klok

Wat natuurlijk nog opvalt zijn de figuren die rond de wijzerplaat van de klok staan. Dit zijn beeldjes die personages uit de geschiedenis van België (en het grondgebied van de periode vóór België bestond) uitbeelden.

De figuren zijn: de Congolese tamtamspeler, de soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, een werkman met zijn glas bier, een Galliër, een 18de eeuwse soldaat, en Jean-Joseph Charlier met zijn houten been. Die laatste was een bekende kanonnier en held tijdens de Belgische revolutie

Van plan om Brussel te bezoeken? Neem dan zeker je Time To Momo Brussel mee. Verkrijgbaar bij Bol.

Opvallend zijn ook nog Jacob van Artevelde, hoofdrolspeler tijdens de Guldensporenslag en de graaf van Egmont, die onthoofd werd op de Brusselse Grote Markt. Tenslotte zie je nog Peter Paul Rubens, de bekende schilder, Keizer Karel V en Filips de Goede.

Ga zeker eens kijken wanneer de beiaard slaat en hou het beeldje van het uur in het oog. Dat schuift immers uit zijn nis terwijl de Jacquemart op zijn klok slaat. Wel niet schrikken, want de klokken zijn luid!

Verhaal rond de Kunstberg

Ik vond dit geheim stukje Brussel in 2015. Toen was de restauratie van de gehele beiaard, klok en Jacquemart net afgerond.

Meer weten over de geschiedenis van Brussel? Dan moet je zeker eens het boek Brussel – Geschiedenis van een Brabantse stad lezen!

Ik hoorde toen ook het verhaal van het uurwerk van de Kunstberg. Een verhaal dat nog altijd de ronde doet. Ik vertelde je immers al dat je makkelijk voorbij de beiaard loopt omdat het op een nogal onzichtbare plek staat. Geruchten doen de ronde dat de beiaard eigenlijk aan de andere kant van het gebouw moest staan. Zo kon je het zien wanneer je in het centrum van Brussel rondliep. De originele plannen zijn echter nog niet gevonden…

Als uitsmijter (voor jong en oud) voor de fans van Brussel vond ik ook nog deze puzzel over de Brusselse ommegang bij Bol. Misschien iets voor jou als leuk hebbedingetje?

Bron:
Brusselnieuws
Standbeelden.be
Brusselnieuws
Flatersfotoblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + eleven =