Review: Clark Olofsson – de man van het Stockholsyndroom

In mei 2022 bracht Netflix een nieuwe serie uit, getiteld: Clark. De premisse: “Het ongelooflijke verhaal van de meest bekende gangster uit Zweden, Clark Olofsson, die voor de term Stockholmsyndroom zorgde.”

En of Clark Olofsson een bekende, en even bizarre, gangster was in de jaren 1960, 1970 en 1980. En of Clark Olofsson gezien kan worden als de man die ons het Stockholmsyndroom liet kennen. Maar of je dat allemaal door deze serie te weten komt? Of ze de moeite waard is om te zien? Dat lees je hieronder in mijn recensie van de historische netflix serie Clark.

Wie is Clark Olofsson?

Laten we het eerst eens hebben over het hoofdpersonage van de Netflix serie Clark: Clark Olofsson.

Clark Olofsson werd in 1947 geboren in Zweden. Zijn jeugd is vrij onduidelijk, maar wat bekend is dat hij en zijn zusjes in een moeilijke thuissituatie opgroeiden. De vader was alcoholieker en de moeder werd later opgenomen in een psychiatrische instelling.

Hij zou al snel opgroeien tot een probleemzoeker. Binnenbreken in huizen en de drankenkasten leegdrinken of kleine diefstallen plegen, tot het beroven van banken op een zo nonchalant mogelijke manier. Soms denk je dat hij graag in de gevangenis zat. Maar dan doet hij weer zijn best om eruit te ontsnappen. En dat allemaal terwijl hij de ene na de andere vrouw verslindt.

Of zijn jeugd een verklaring kan zijn voor zijn volwassen gedrag? Dat is voer voor psychiaters. Maar dat Clark Olofsson een bizar leven zou hebben mag wel duidelijk zijn. Hij groeide immers uit tot de meest bekende Zweedse gangster, en misschien zelfs tot de meest bekende gangster ooit. Niet dat veel mensen zijn naam kennen, maar wel het pyschologisch fenomeen dat naar hem vernoemd werd: het Stockholsyndroom.

Wat is het Stockholmsyndroom?

Het Stockholsyndroom werd voor de eerste keer beschreven door één van de grootste stunten die Clark Olofsson heeft gedaan. Tijdens een bankoverval werd hij immers uit de gevangenis gehaald en de bank ingestuurd om te onderhandelen met de overvaller, die hij persoonlijk kende.

Clark Olofsson deed dit echter met zoveel zwier en bravoure, terwijl hij stiekem mee de bank overviel, dat sommige vrouwen als een blok voor hem vielen.

Het Stockholmsyndroom wordt immers gekoppeld aan ons psychologisch beschermingsmechanisme waarbij we tijdens een traumatische ervaring positieve gevoelens creëren voor een bedreiging. In dit geval een bankoverval. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat Clark Olofsson vrouwen kon verleiden terwijl hij nonchalant een bank overviel of een andere misdaad pleegde.

Clark Olofsson in België

Niet enkel Zweden of het Stockholmsyndroom zijn te koppelen aan deze gangster. Ook België, en zelfs het rustige landelijke Limburg, spelen een rol in zijn leven én in de Netflix serie.

Olofsson leerde hier immers zijn laatste vrouwen kennen en woonde er lang met zijn gezin. Hij kon het uithalen van misdadige streken echter niet laten en na verschillende rustige jaren raakte hij weer verstrikt in de drugshandel, waarvoor hij alweer de gevangenis invloog. Op het moment van schrijven verblijft hij nog steeds in de Belgische gevangenis van Vorst, wachtend op zijn vrijlating om zijn laatste jaren als vrij man te kunnen spenderen. Wanneer hij vrijkomt zal Clark Olofsson immers al een echte senior zijn.

Review: de Netflix serie Clark

Laat me na al deze achtergrondinformatie dan maar eens beginnen aan een recensie of review van de Netflix serie Clark. Is het de moeite de serie te bekijken? En zo ja, leer je er meer over zijn geschiedenis of het Stockholmsyndroom?

De cast is in elk geval de moeite, zeker hoofdrolspeler Bill Skarsgard, die we ook kennen als de horrorclown IT. Ook in deze serie, die 6 aflevering van elk een uurtje lang is en in het Zweeds is, speelt hij zoals alleen maar de acteurs uit de Skarsgard-familie kunnen spelen: goed, maar met een heel grote bizarre hoek af. Mix dat met snel monteerwerk en moderne camerastandpunten en je kan je al inbeelden dat dit allesbehalve een documentaire is, maar wel een entertainende fictieserie gebaseerd op waargebeurde feiten.

Laat me echter vooral het facet van het Stockholmsyndroom al teleurstellend noemen. De overval komt in een aflevering wel aan bod, maar echt veel uitleg over het Stockholsyndroom kom je niet te weten. dit is dus geen psychologische of analytische serie. Ik noem het liever een bizarre roadtrip door het leven van deze gangster.

Over Clark Olofsson zelf kom je ook niet heel veel te weten. Enkele situaties uit zijn miserabele jeugd komen op gepaste momenten als flashback wel terug. Maar de serie zaait bewust zelf de twijfel of je zijn volwassen gedrag hieraan kan koppelen of niet. Daarnaast is dichterlijke vrijheid en weglaten van feiten ook eigen aan deze serie.

Het leven van de gangster Clark Olofsson is echter wél heel vermakelijk: humor, bizarre situaties, een womanizer die zich uit elke confrontatie met de politie uitpraat…het komt er allemaal in terug. Terwijl het zich ook nog eens afspeelt tijdens de verwarrende maar vrije jaren 1960 en 1970.

Besluit: recensie Clark – Netflix serie

Raad ik je nu deze Netflix serie over Clark Olofsson aan? Dat hangt heel sterk af van wat je verwacht. Het is, zoals ik al aanhaalde, eerder een amuserende serie gebaseerd op waargebeurde feiten, dan een historisch relaas.

Ben je het type dat meer de true crime docuseries of films bekijkt? Of de meer serieuzere thrillers zoals bijvoorbeeld een se7en of Gone Baby Gone? Dan denk ik niet dat Clark als miniserie iets voor jou zal zijn.

Wil je echter op een entertainende, wat bizarre en chaotische manier wat meer, maar ver van alles, te weten komen over het liederlijke leven van deze Zweedse gangster? Dan kan ik alleen maar zeggen: veel kijkplezier!

Bronnen:
Netflix
Wikipedia Clark Olofsson
Stockholmsyndroom
Foto Clark
Foto overvaller