Boekrecensie: Oorlog en Terpentijn

Het boek Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans is hét boek uit de herdenkingsjaren van de Eerste Wereldoorlog. In een rondvraag van Knack nomineerde het publiek het werk zelfs als de beste roman van de laatste decennia. Aangezien het hier over een verhaal gaat dat zich in Gent en de Eerste Wereldoorlog afspeelt, was ik wel moreel verplicht het te lezen. En ik deel hieronder graag mijn mening (recensie) met jullie.

De roman Oorlog en Terpentijn: korte samenvatting

Deze roman van Stefan Hertmans gaat over de grootvader van de auteur. Die had immers enkele dagboekschriftjes volgeschreven. Zo kon de auteur een verhaal reconstrueren van een jongen/jongeman die eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw, in de Gentse regio woonde.

De grootvader maakt een armoedige jeugd mee, gaat vechten als frontsoldaat in de Groote Oorlog en komt ook hoogte- en laagtepunten in zijn (liefdes)leven tegen.

Oorlog en Terpentijn: de moeite om te lezen?

De vraag waar jullie waarschijnlijk mee zitten bij deze recensie: is het boek Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans de moeite om te lezen? Het antwoord hierop is: ja…maar…

Een boek over de Eerste Wereldoorlog?

In veel boekrecensies van Oorlog en Terpentijn lees je dat de roman hét herdenkingsboek voor de Eerste Wereldoorlog is. Het werd ook niet toevallig in 2013, net voor de start van de herdenking, gepubliceerd. Maar je komt bedrogen uit als je nu verwacht een puur oorlogsboek te lezen. Ongeveer een kwart van het 336 pagina’s tellende boek speelt zich af tijdens de oorlogsjaren.

Het grote eerste deel vertelt over de jeugd en het opgroeien in de Gents regio. Dat geeft soms leuke herkenningspunten voor iedereen die Gent wat kent. Het laatste deel gaat dan weer meer over het liefdesleven van het ondertussen man geworden hoofdpersonage. En er komen ook veel persoonlijke beschouwingen over de relatie tussen de auteur en zijn grootvader bij kijken.

Verwacht dus geen oorlogsboek met veel informatie over de Eerste Wereldoorlog. Want dan ga je wat op je honger blijven zitten.

Waarom dan wel Oorlog en Terpentijn lezen?

Dat het boek geen echt oorlogsgeschiedenisboek is, was de ‘maar’ in mijn aanbeveling. De ‘ja’ om het boek te lezen staat er, omdat het één van de weinige boeken is die ik met moeite kon wegleggen.

Qua leesniveau is het boek toegankelijk. Door de zeer lovende recensies vreesde ik een beetje voor hoogdravende literaire constructies, maar het boek leest zeer vlot. Stefan Hertmans verwerkt de dagboeken van zijn grootvader op een vlotte, leesbare manier. Hier en daar neemt de auteur wel veel dichterlijke vrijheid om het dagboekverhaal aan te vullen, maar de rode draad doorheen het boek is de betrokkenheid van de auteur die pogingen doet om met zijn historische grootvader om te gaan.

Door die betrokkenheid van de auteur en het feit dat het hier om memoires gaat, voel je ook een persoonlijke band met het hoofdpersonage. Op die manier ben je echt benieuwd naar wat er staat te gebeuren en voel je heel sterk mee. Ook dat zorgt ervoor dat je het boek niet makkelijk kan wegleggen.

En Oorlog en Terpentijn is en blijft nog altijd een historische roman. Ok, het gaat niet alleen maar over de Eerste Wereldoorlog. Maar de memoires geven wel een goed beeld over opgroeien en leven in Vlaanderen, en meer specifiek de Gentse regio, eind 19de eeuw – begin 20ste eeuw.

Boekrecensie Oorlog en Terpentijn: besluit

Zoals ik in het begin van deze boekrecensie al aangaf: de roman Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans is een aanrader om te kopen als je houdt van historische romans en persoonlijke verhalen.

Verwacht geen groots boek dat puur over de Eerste Wereldoorlog gaat, maar lees het voor het levensverhaal van een jongen die opgroeit in het oude Vlaanderen en Gent en verzeild geraakt in het oorlogsconflict.

Oorlog en Terpentijn kopen

Wil je het Oorlog en Terpentijn kopen? Dan kan je het bestellen bij webshop Bol. Je kan het boek hier als paperback kopen, als hardcover of als ebook kopen. Veel leesplezier!

Meer recensies lezen? Dat kan: zoals bijvoorbeeld die van de boeken ‘Rond de Noordzee‘, ‘de Valk van Sparta‘, ‘Vespasianus‘, of Sapiens, de films of het museum van Delfts Blauw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 3 =