Review: Sapiens, een beeldverhaal (graphic novel)

Iedereen met een interesse voor het verleden, zeker specifiek de geschiedenis van de mensheid, kent het boek Sapiens van Yuval Noah Harari. Een boek dat meer dan 40 miljoen keer en in wel 65 talen werd verkocht. Maar wist je dat er ook een versie in de vorm van een graphic novel bestaat?

Het boek: Sapiens

Nog snel even herhalen over wat het wereldberoemde boek met de titel Sapiens gaat. De ondertitel van het boek geeft meteen weer waarover het boek gaat: “een korte geschiedenis van de mensheid”.

Via dit boek kom je op een heel vlot leesbare manier zowat de hele geschiedenis van de mensheid tegen. Belangrijke info, leuke weetjes…na het lezen van dit boek zal je ze in de vingers hebben.

Ideaal dus voor iedereen die het verleden van ons mensdom wilt leren kennen op een toegankelijke manier. De auteur geeft zelfs geregeld een vooruitblik op wat ons (misschien/waarschijnlijk) te wachten staat. Samengevat kan je zeggen dat dit de makkelijke versie van een universitaire cursus is.

Wie is de schrijver: Yuval Noah Harari?

Yuval Noah Harari is niet zomaar iemand. Als professor houdt hij zich bezig met geschiedenis en filosofie. Daarom ook de vaak filosofische invalshoeken binnen zijn historisch verhaal in Sapiens.

Zelf werd hij geboren in Israël maar studeerde hij aan de universiteit van Oxford, hoewel hij nu weer in Jeruzalem les geeft. Zijn boek kende vooral succes door het laagdrempelig niveau, waardoor een belangrijke geschiedenis van onze mensheid toegankelijk werd voor het grote publiek.

In navolging van zijn boek gaf hij ook al veel lezingen over de eventuele toekomst van de mensheid. Want dat is immers net zijn punt om ons menselijk verleden te kennen: om na een blik achteruit ook vooruit te kijken.

De graphic novel (beeldverhaal): Sapiens

Voor zij die niet graag boeken lezen, of deze nu fictie zijn of non-fictie, is er in het geval van Sapiens een oplossing gekomen: het beeldverhaal Sapiens. Yuval Noah Harari is nog altijd de auteur, samen met illustrator Daniel Casanave.

Het boek Sapiens wordt hiermee als een beeldverhaal, een graphic novel, opgevat. Een stripverhaal zouden sommigen het noemen, maar dan een non-fictie versie en zowel voor jongeren als volwassenen bedoeld.

De graphic novel van Sapiens bestaat uit 5 delen van telkens om en bij de 250 pagina’s lang. Je bent er dus ook wel even zoet mee, maar zo wordt alle info nog meer toegankelijker gemaakt.

Review: de graphic novel Sapiens (beeldverhaal)

Zelf vond ik het leuk om deze graphic novel versie van Sapiens te lezen. Het is een meer ontspannen en vlottere manier dan het boek. Zelf had ik het beeldverhaal dan ook bewaard voor de zomeravonden, wanneer het leven niet te zwaar moet zijn.

Tijdens het lezen kon ik echter enkele bemerkingen maken. Zo moet je naar mijn mening toch echt wel wat voorkennis hebben van de menselijke geschiedenis vooraleer dit beeldverhaal aan te vatten. Niet dat je al een hele studie geschiedenis achter de rug moet hebben, maar ik kan me inbeelden dat wanneer alles nieuw is, de feiten al snel door elkaar kunnen lopen en verwarrend of moeilijk te onthouden worden.

Anderzijds wilt de auteur wel inspelen op de leefwereld van jongeren en volwassen met verwijzingen naar populaire cultuur of ‘hippe’ manieren van theorie uitbeelden (bijvoorbeeld een game show tussen de verschillende mensensoorten), maar naar mijn gevoel kan dit soms verwarrend en zelfs problematisch zijn.

Ik ben er zeker van dat de auteur en uitgever dit probleem ook van naderbij zullen bekeken hebben en dat er veel overleg hierover is geweest, maar ik vraag me af of de doorsnee tiener feit en fictie in dit soort spelenderwijs vertellen van de geschiedenis kan onderscheiden.

Daarnaast blijft deze graphic novel nog altijd veel tekst bevatten om de dingen uitgelegd te krijgen. Dit is normaal, maar ik kan me inbeelden dat iemand die echt niet graag leest ook dit beeldverhaal snel zal weg leggen.

Conclusie: review graphic novel Sapiens (beeldverhaal)

Hou je echt niet van lezen of geschiedenis? Dan is dit beeldverhaal niets voor jou.

Ben je echter iemand die wel eens een graphic novel kan smaken en ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de mensheid? Dan kan ik je zeker dit beeldverhaal Sapiens aanraden!

Ben je meer van de romans of nonfictie boeken en minder van graphic novels, dan is natuurlijk het originele boek Sapiens jouw vlot leesbare ding.

Bron:
Yuval Noah Harari