Category Archives: Historische boeken

Review: Sapiens, een beeldverhaal (graphic novel)

Iedereen met een interesse voor het verleden, zeker specifiek de geschiedenis van de mensheid, kent het boek Sapiens van Yuval Noah Harari. Een boek dat meer dan 40 miljoen keer en in wel 65 talen werd verkocht. Maar wist je dat er ook een versie in de vorm van een graphic novel bestaat?

Het boek: Sapiens

Nog snel even herhalen over wat het wereldberoemde boek met de titel Sapiens gaat. De ondertitel van het boek geeft meteen weer waarover het boek gaat: “een korte geschiedenis van de mensheid”.

Via dit boek kom je op een heel vlot leesbare manier zowat de hele geschiedenis van de mensheid tegen. Belangrijke info, leuke weetjes…na het lezen van dit boek zal je ze in de vingers hebben.

Ideaal dus voor iedereen die het verleden van ons mensdom wilt leren kennen op een toegankelijke manier. De auteur geeft zelfs geregeld een vooruitblik op wat ons (misschien/waarschijnlijk) te wachten staat. Samengevat kan je zeggen dat dit de makkelijke versie van een universitaire cursus is.

Wie is de schrijver: Yuval Noah Harari?

Yuval Noah Harari is niet zomaar iemand. Als professor houdt hij zich bezig met geschiedenis en filosofie. Daarom ook de vaak filosofische invalshoeken binnen zijn historisch verhaal in Sapiens.

Zelf werd hij geboren in Israël maar studeerde hij aan de universiteit van Oxford, hoewel hij nu weer in Jeruzalem les geeft. Zijn boek kende vooral succes door het laagdrempelig niveau, waardoor een belangrijke geschiedenis van onze mensheid toegankelijk werd voor het grote publiek.

In navolging van zijn boek gaf hij ook al veel lezingen over de eventuele toekomst van de mensheid. Want dat is immers net zijn punt om ons menselijk verleden te kennen: om na een blik achteruit ook vooruit te kijken.

De graphic novel (beeldverhaal): Sapiens

Voor zij die niet graag boeken lezen, of deze nu fictie zijn of non-fictie, is er in het geval van Sapiens een oplossing gekomen: het beeldverhaal Sapiens. Yuval Noah Harari is nog altijd de auteur, samen met illustrator Daniel Casanave.

Het boek Sapiens wordt hiermee als een beeldverhaal, een graphic novel, opgevat. Een stripverhaal zouden sommigen het noemen, maar dan een non-fictie versie en zowel voor jongeren als volwassenen bedoeld.

De graphic novel van Sapiens bestaat uit 5 delen van telkens om en bij de 250 pagina’s lang. Je bent er dus ook wel even zoet mee, maar zo wordt alle info nog meer toegankelijker gemaakt.

Review: de graphic novel Sapiens (beeldverhaal)

Zelf vond ik het leuk om deze graphic novel versie van Sapiens te lezen. Het is een meer ontspannen en vlottere manier dan het boek. Zelf had ik het beeldverhaal dan ook bewaard voor de zomeravonden, wanneer het leven niet te zwaar moet zijn.

Tijdens het lezen kon ik echter enkele bemerkingen maken. Zo moet je naar mijn mening toch echt wel wat voorkennis hebben van de menselijke geschiedenis vooraleer dit beeldverhaal aan te vatten. Niet dat je al een hele studie geschiedenis achter de rug moet hebben, maar ik kan me inbeelden dat wanneer alles nieuw is, de feiten al snel door elkaar kunnen lopen en verwarrend of moeilijk te onthouden worden.

Anderzijds wilt de auteur wel inspelen op de leefwereld van jongeren en volwassen met verwijzingen naar populaire cultuur of ‘hippe’ manieren van theorie uitbeelden (bijvoorbeeld een game show tussen de verschillende mensensoorten), maar naar mijn gevoel kan dit soms verwarrend en zelfs problematisch zijn.

Ik ben er zeker van dat de auteur en uitgever dit probleem ook van naderbij zullen bekeken hebben en dat er veel overleg hierover is geweest, maar ik vraag me af of de doorsnee tiener feit en fictie in dit soort spelenderwijs vertellen van de geschiedenis kan onderscheiden.

Daarnaast blijft deze graphic novel nog altijd veel tekst bevatten om de dingen uitgelegd te krijgen. Dit is normaal, maar ik kan me inbeelden dat iemand die echt niet graag leest ook dit beeldverhaal snel zal weg leggen.

Conclusie: review graphic novel Sapiens (beeldverhaal)

Hou je echt niet van lezen of geschiedenis? Dan is dit beeldverhaal niets voor jou.

Ben je echter iemand die wel eens een graphic novel kan smaken en ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de mensheid? Dan kan ik je zeker dit beeldverhaal Sapiens aanraden!

Ben je meer van de romans of nonfictie boeken en minder van graphic novels, dan is natuurlijk het originele boek Sapiens jouw vlot leesbare ding.

Bron:
Yuval Noah Harari

Recensie: Vespasianus – Tribuun van Rome

Ben je op zoek naar een boek recensie van Vespasianus – Tribuun van Rome? Dan ben je hier op de juiste plek. Want een tijdje geleden kreeg ik van Xander uitgevers (toen ze het boek nog uitbrachten onder Karakter Uitgevers B.V.) een leesexemplaar van de historische roman Vespasianus – Tribuun van Rome, geschreven door Robert Fabbri. Met veel plezier las ik dit historisch verhaal, en hieronder lees je mijn review ervan. (zonder spoilers!)

Wie was Vespasianus?

Laten we het eerst over de hoofdrolspeler in de Vespasianus boeken hebben: Vespasianus zelf.

Of eigenlijk moeten we hem keizer Vespasianus noemen. Want Titus Flavius Vespasianus, zijn volledige naam, was immers een tiental jaar een Romeinse keizer, van 69 tot en met 79 na Christus. Hij kwam na burgeroorlogen aan de macht en beoefende de Realpolitik. Hij nam immers praktische politieke beslissingen, los van ideologie, om Rome en het Romeinse Rijk zowel politiek als economisch te stabiliseren.

Vespasianus I – Tribuun van Rome: samenvatting

Over wat gaat het het boek Vespasianus I – Tribuun van Rome van auteur Robert Fabbri dan eigenlijk? Wel, laat me je even een korte samenvatting geven.

Zoals je al ziet staat het nummer 1 in de titel. Het is dan ook een reeks met verschillende titels, waarvan je op deze blog wel de andere reviews binnenkort ook kan lezen. Het eerste deel is dus zeker geen afgerond verhaal, maar een afgerond deel. Je komt dus nog niet de gehele geschiedenis van Vespasianus te weten.

Robert Fabbri begint bij het begin: de jeugd van Vespasianus. Maar met een sprong in de tijd gaan we al snel naar het begin van zijn carrière, wanneer Vespasianus met zijn familie naar het hart van het Romeinse Rijk trekt: de eeuwige stad Rome.

Het is daar dat de eerste fase van Vespasianus’ “road to emperor” begint. Want zijn militaire carrière, het tribuunschap waarnaar in de titel verwezen wordt, zal die eerste stap zijn. Natuurlijk beleeft hij in zijn jeugd, in Rome en in het leger al de nodige avonturen die zijn karakter en later zo zijn keizerlijke beslissingen zullen vorm geven.

Recensie: Vespasianus I – Tribuun van Rome

Maar wat vind ik nu van deze historische roman van Robert Fabbri? Mijn recensie van Vespasianus I – Tribuun van Rome kan je positief noemen. Als je tenminste houdt van licht verteerbare historische romans met de nodige spanning.

Dit boek is zoals ik ze persoonlijk graag heb: een vlot leesbare historische roman die me terug in de tijd gooit en me het heden laat vergeten. Daarbij zijn de geschiedkundige details en het waarheidsgehalte is hoog genoeg om er ook nog eens wat van op te steken!

Verwacht zoals ik al zei geen hoogstaande literatuur. Dit boek leest makkelijk en soms storen de vele herhalingen wel eens. Maar aan de andere kant zijn de herhalingen ook wel nodig om het overzicht van dit grote verhaal te kunnen behouden.

Het verhaal zelf is leuk, interessant en avontuurlijk genoeg om de aandacht te behouden. Door het betrekken van en zijn jeugd, het verblijf in Rome en zijn legerdienst is er ook genoeg afwisseling van avontuurlijke situaties, waardoor het geen eentonig boek wordt. Je ziet ook een mooie groei van het personage, gebaseerd op eerdere situaties die we als lezer samen meemaakten. Dat maakt van dit eerste deel ook een soort karakterbouw van het personage. Dat geeft naast het avontuurlijke ook een psychologisch kantje aan dit historisch boek.

De hoofdstukken zijn kort, telkens een 10 á 15-tal pagina’s, waardoor je dus ook als niet fervente lezer of iemand met weinig tijd aan deze historische roman kan beginnen.

Gevoelige lezers letten wel op: sommige passages kunnen wat bloederig zijn. Maar ook dat was nu eenmaal het oude Rome.

Boek recensie: Vespasianus – Tribuun van Rome: besluit

Op basis van mijn boekrecensie over Vespasianus I – Tribuun van Rome, geschreven door Robert Fabbri, kan je dus besluiten dat ik het boek een aanrader vind.

Als je houdt van een historische roman die je jezelf in de geschiedenis laat wanen, in dit geval die van het Romeinse Rijk, en je hebt ook graag een boek dat vlot wegleest, dan kan ik je de Vespasianus boeken alleen maar aanraden.

Ben je op zoek naar andere historische boeken? Dan kan je een kijkje nemen bij mijn andere boek reviews, zoals die van De Valk van Sparta of Krijgsbanier van de Adelaar.

Over Xander Uitgevers

De uitgever van deze historische romans, Xander Uitgevers Haarlem (vroeger uitgegeven bij hun zusterbedrijf Karakter Uitgevers B.V.) richt zich op een boekenaanbod dat gevarieerd is maar vooral uit opwindende boeken bestaat.

Zowel fictie zoals thrillers of romans, als non-fictie is in hun catalogus terug te vinden. Van een biografie van Max Verstappen tot de bekende Zeven Zussen reeks van Lucinda Riley. Bij hen vind je het terug.

Bron:
Xander Uitgevers Haarlem
Karakter Uitgeverij B.V.
Wikipedia Vespasianus

Review: de Valk van Sparta (Conn Iggulden)

Lees je graag avontuurlijke romans met een historisch thema? Dan kan ik je van harte de boeken van auteur Conn Iggulden aanraden.

Om je meer over zijn historische romans te vertellen, zal ik hier een review van De Valk van Sparta neerpennen. Een boek gebaseerd op historische bronnen dat vlot wegleest.


Deze recensie gaat over het boek De valk van Sparta geschreven door Conn Iggulden en verkrijgbaar via Bol.com


De valk van Sparta: verhaal

Het verhaal van De valk van Sparta doet je misschien denken aan de film (en graphic novel) 300. Daar vechten 300 Spartanen tegen een gigantische overmacht van Perzische soldaten.

Ook in deze roman van Conn Iggulden gaat het over de clash tussen enerzijds Spartanen, maar ook andere Griekse troepen zoals de Atheense hoplieten, en anderzijds een Perzisch leger dat vele malen groter was. Maar niet per se sterker!

De valk van Sparta speelt zich echter een hele poos ná de Grieks-Perzische oorlog met als één van de hoofdrolspelers Leonidas af. Enkel het thema van oorlog tussen Grieken en Perzen is gelijkend.

Bron: De tocht van tienduizend (Xenophon)

De historische roman De valk van Sparta van Conn Iggulden is gebaseerd op bronmateriaal uit de oudheid. Namelijk op het boek: De tocht van Tienduizend neergeschreven door Xenopohon.

Xenophon was, naast Plato, één van de leerlingen van Socrates, en schreef in dit boek het verhaal van het lijden van de Griekse soldaten door de constante gevechten met het Perzisch leger.

Hier en daar zijn er natuurlijk versimpelingen van het originele verhaal. Anderzijds kan je De valk van Sparta wel zien als een vlot leesbare samenvatting van De tocht van tienduizend van Xenophon.

In zijn uitgebreid nawoord licht de auteur Conn Iggulden dit allemaal heel mooi toe. Dat maakt dit boek niet enkel leuk om te lezen, het leert je meteen weer wat bij!

Review: de Valk van Sparta door Conn Iggulden

Vind ik dit boek goed? Ja, toch wel! De boodschap van deze review van de Valk van Sparta is toch wel dat het een aanrader is als je van dit genre houdt.

Zoals alle boeken van Conn Iggulden leest het heel vlot weg. Het is de ideale ontspanning met interessante personages en een avontuurlijk verhaal.

Conn Iggulden maakt zich soms wel schuldig aan wat veel herhalingen. Dat is enerzijds enerverend als je eens lekker lang wilt doorlezen. Aan de andere kant is het wel handig omdat je meteen weer mee bent met het verhaal, mocht je bijvoorbeeld maar enkele pagina’s per leesbeurt lezen. Je kan zeggen dat de schrijfstijl dus wat aangepast is aan de huidige digitale generatie met een kortere aandachtsboog.


Van plan om het boek De valk van Sparta (Conn Iggulden) te kopen? Dat kan snel en goedkoop via Bol.com


Het verhaal van De valk van Sparta is niet typisch als je bij een roman zou verwachten. De verhaalperspectieven wisselen enkele keren van personage. Er zijn dus verschillende hoofdpersonages in elk deel van het boek (dat je ruwweg in drie delen kan opsplitsen).

Net zoals bij boeken zoals Game of Thrones moet je ook hier bereid zijn om tijdens het verhaal afscheid te nemen van belangrijke personages. We zitten in oorlogstijd: niet iedereen haalt het.

Besluit: recensie van de Valk van Sparta door Conn Iggulden

Ik denk dat ik in deze recensie van de Valk van Sparta door Conn Iggulden genoeg heb gezegd om je nieuwsgierig te maken eraan te beginnen.

Zoek je dus een avontuurlijke historische romans houdt en een boek zoekt dat vlot wegleest? Dan kan ik na deze recensie enkel maar zeggen dat je de Valk van Sparta van Conn Iggulden moet lezen!


Van plan om het boek De valk van Sparta (Conn Iggulden) te kopen? Dat kan snel en goedkoop via Bol.com


Ben je op zoek naar andere boeken over de oudheid? Lees dan zeker eens mijn reviews van Krijgsbanier van de Adelaar. Eerder op zoek naar boeken over de wereldoorlogen? Dan zijn Oorlog en Terpentijn en Maus iets voor jou!

Op uitnodiging: boekrecensie Krijgsbanier van de Adelaars

Als historicus lees ik natuurlijk graag eens een historische roman. Al van toen ik nog een kleine jongen was vond ik het zalig om een boek te lezen dat je helemaal terugwerpt in de geschiedenis om een of ander avontuur te beleven. Een historische avonturenroman waarin je je écht kan inleven vind ik echter maar moeilijk terug. Maar met de hulp van Karakter Uitgevers heb ik een auteur leren kennen die me weer terug naar mijn avontuurlijke en historische jeugdjaren bracht. Dat was mijn gevoel bij het lezen van ‘Krijgsbanier van de Adelaars’.

Boekrecensie: Krijgsbanier van de Adelaars

Op een dag kreeg ik een boek in de brievenbus. Een vriendelijk gebaar van Karakter Uitgevers om me een nieuwe publicatie te leren kennen. Eentje waarvan ik graag mijn boek review met jullie deel.

De roman Krijgsbaniers van de Adelaars telt een gezonde 400 pagina’s en speelt zich af in de Oudheid. De personages zijn dus..Romeinen. Én Germanen. Een eerste interessant puntje voor de fans.

Ook het thema van het verhaal trok meteen mijn aandacht. Het boek gaat immers over de Romeinse legioenen die in het Teutoburgerwoud verdwenen. Een historisch feit waar de auteur, Ben Kane, een avonturenverhaal rond breidt dat je in één ruk wilt uitlezen.

De auteur: Ben Kane

De schrijver van dit boek is Ben Kane. Een, zoals de achterflap van het boek zelf vertelt, specialist in historische fictie. Hij heeft al verschillende boeken op zijn naam én liep zelfs in Romeins uniform de Muur van Hadrianus af, in het kader van een goed doel. Een wandeling die ik zelf ooit hoop te maken.

Deze auteur schrijft vlot, zonder al te veel herhaling. De historische feitjes zitten er zeker in maar storen niet en zijn in functie van het verhaal. Naar mijn mening bewaart hij de ideale balans voor geschiedenisliefhebbers.

Ik had op voorhand ook een beetje schrik omdat ik niet wist hoe een klein feit (het verdwijnen van de legioenen in het Teutoburgerwoud) tot een 400 pagina’s kon worden gekneed zonder saai te worden. Maar de schrijver is er in geslaagd. En het is een goed, vlot leesbaar, avonturenverhaal geworden. Net zoals ik het graag heb!

De hoofdpersonages zoals Arminius, Tullus en Varus zijn van vlees en bloed. Je leeft mee, je voelt de adrenaline tijdens de sterk beschreven vechtscènes en je wacht in spanning af naar de volgende plotwendingen.

Besluit: boek recensie Krijgsbanier van de Adelaars

Ik kan deze boekrecensie alleen maar positief afsluiten. Ben Kane heeft me in elk geval overtuigd om nog meer boeken van hem te lezen. Krijgsbanier van de Adelaars is een historische roman waarvan ik uitermate heb genoten. Het was al een tijdje geleden dat ik een boek niet meer kon wegleggen, maar deze is met glans geslaagd.

Een tikje apart vormde het feit dat dit boek bij Karakter Uitgevers past in hun reeks van ‘Boek voor Mannen’. Naar mijn mening is dit wat té veel gericht op mannelijk publiek, terwijl ook vrouwen van dit boek zullen genieten.

Ik kan het boek enkel maar aanraden. En ik ga zeker nog andere boeken van Ben Kane lezen. Zo is er bijvoorbeeld een vervolg op Krijgsbanier van de Adelaars, en ik ben nu al enthousiast om het eens te lezen.

Interesse? Het boek Krijgsbanier van de Adelaars is hier te bestellen bij Karakter Uitgevers, of je kan jezelf alvast overtuigen door dit leesfragment eens door te nemen. Veel leesplezier gewenst!

Boekrecensie: Oorlog en Terpentijn

Het boek Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans is hét boek uit de herdenkingsjaren van de Eerste Wereldoorlog. In een rondvraag van Knack nomineerde het publiek het werk zelfs als de beste roman van de laatste decennia. Aangezien het hier over een verhaal gaat dat zich in Gent en de Eerste Wereldoorlog afspeelt, was ik wel moreel verplicht het te lezen. En ik deel hieronder graag mijn mening (recensie) met jullie.

De roman Oorlog en Terpentijn: korte samenvatting

Deze roman van Stefan Hertmans gaat over de grootvader van de auteur. Die had immers enkele dagboekschriftjes volgeschreven. Zo kon de auteur een verhaal reconstrueren van een jongen/jongeman die eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw, in de Gentse regio woonde.

De grootvader maakt een armoedige jeugd mee, gaat vechten als frontsoldaat in de Groote Oorlog en komt ook hoogte- en laagtepunten in zijn (liefdes)leven tegen.

Oorlog en Terpentijn: de moeite om te lezen?

De vraag waar jullie waarschijnlijk mee zitten bij deze recensie: is het boek Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans de moeite om te lezen? Het antwoord hierop is: ja…maar…

Een boek over de Eerste Wereldoorlog?

In veel boekrecensies van Oorlog en Terpentijn lees je dat de roman hét herdenkingsboek voor de Eerste Wereldoorlog is. Het werd ook niet toevallig in 2013, net voor de start van de herdenking, gepubliceerd. Maar je komt bedrogen uit als je nu verwacht een puur oorlogsboek te lezen. Ongeveer een kwart van het 336 pagina’s tellende boek speelt zich af tijdens de oorlogsjaren.

Het grote eerste deel vertelt over de jeugd en het opgroeien in de Gents regio. Dat geeft soms leuke herkenningspunten voor iedereen die Gent wat kent. Het laatste deel gaat dan weer meer over het liefdesleven van het ondertussen man geworden hoofdpersonage. En er komen ook veel persoonlijke beschouwingen over de relatie tussen de auteur en zijn grootvader bij kijken.

Verwacht dus geen oorlogsboek met veel informatie over de Eerste Wereldoorlog. Want dan ga je wat op je honger blijven zitten.

Waarom dan wel Oorlog en Terpentijn lezen?

Dat het boek geen echt oorlogsgeschiedenisboek is, was de ‘maar’ in mijn aanbeveling. De ‘ja’ om het boek te lezen staat er, omdat het één van de weinige boeken is die ik met moeite kon wegleggen.

Qua leesniveau is het boek toegankelijk. Door de zeer lovende recensies vreesde ik een beetje voor hoogdravende literaire constructies, maar het boek leest zeer vlot. Stefan Hertmans verwerkt de dagboeken van zijn grootvader op een vlotte, leesbare manier. Hier en daar neemt de auteur wel veel dichterlijke vrijheid om het dagboekverhaal aan te vullen, maar de rode draad doorheen het boek is de betrokkenheid van de auteur die pogingen doet om met zijn historische grootvader om te gaan.

Door die betrokkenheid van de auteur en het feit dat het hier om memoires gaat, voel je ook een persoonlijke band met het hoofdpersonage. Op die manier ben je echt benieuwd naar wat er staat te gebeuren en voel je heel sterk mee. Ook dat zorgt ervoor dat je het boek niet makkelijk kan wegleggen.

En Oorlog en Terpentijn is en blijft nog altijd een historische roman. Ok, het gaat niet alleen maar over de Eerste Wereldoorlog. Maar de memoires geven wel een goed beeld over opgroeien en leven in Vlaanderen, en meer specifiek de Gentse regio, eind 19de eeuw – begin 20ste eeuw.

Boekrecensie Oorlog en Terpentijn: besluit

Zoals ik in het begin van deze boekrecensie al aangaf: de roman Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans is een aanrader om te kopen als je houdt van historische romans en persoonlijke verhalen.

Verwacht geen groots boek dat puur over de Eerste Wereldoorlog gaat, maar lees het voor het levensverhaal van een jongen die opgroeit in het oude Vlaanderen en Gent en verzeild geraakt in het oorlogsconflict.

Oorlog en Terpentijn kopen

Wil je het Oorlog en Terpentijn kopen? Dan kan je het bestellen bij webshop Bol. Je kan het boek hier als paperback kopen, als hardcover of als ebook kopen. Veel leesplezier!

Meer recensies lezen? Dat kan: zoals bijvoorbeeld die van de boeken ‘Rond de Noordzee‘, ‘de Valk van Sparta‘, ‘Vespasianus‘, of Sapiens, de films of het museum van Delfts Blauw.