Oud Smeermaas

Smeermaas in de 18de eeuw: kaart

In dit artikel bekijk ik even de Ferraris kaart van het 18de eeuwse Smeermaas van dichterbij. Al snel is te zien dat er veel verschillen zijn met het hedendaagse Smeermaas. Meer dan bijvoorbeeld een oud gehucht zoals dat van Pietersheim.

Een oude kaart van Smeermaas

Ook in de 18de eeuw lag Smeermaas in grensgebied. Zoals duidelijk te zien op de kaart d.m.v. de stippellijn.

Rechts van de bewoningskern is ook de Maas te zien. Een rivier had, zelfs nu nog, vaak invloed op de ligging van bewoning én op het landschap. Dat zie je op deze kaart, vooral rechts van de rivier. Daar komen vooral weilanden voor die een meer vochtige grond nodig hebben. Dit in tegenstelling tot verder weg van de rivier waar we op de kaart terug de groen/geel gearceerde lijnen zien die akkers voorstellen. Eenzelfde tegenstelling in grondgebruik zagen we ook op de kaart van Lanaken.

Zoals vaak voorkomt zie je dat de bewoning langs de weg gelegen is. Smeermaas is echter klein zodat alle bewoning langs de hoofdweg lag. Ook hier zien we, zoals bij de andere woningen, een nabijgelegen kleine boomgaard.

Oud Smeermaas vergeleken met nu

Hét grote verschil met het oude Smeermaas en nu is de aanleg van de Zuid-Willemsvaart.

Natuurlijk is er ook de aangroei van gebouwen, met daarmee gepaard het verdwijnen van de akkers die in de 18de eeuw voor een weids uitzicht zorgden.

Heb je zelf nog verhalen of toevoegingen over de geschiedenis van Smeermaas? Stuur ze dan zeker eens door via mijn contactformulier!

Zelf een Ferraris atlas in huis halen kan zeker via deze link naar Bol:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × four =