De populairste meisjesnamen & jongensnamen doorheen de tijd

Ik schreef al enkele stukjes over achternamen. Zo gaf ik je al een zoekmachine om op te zoeken hoeveel mensen je achternaam in België hebben, en schreef ik al wat meer over de betekenis van achternamen.

In dit artikel wil ik het eens over de populairste voornamen in België hebben. Meer bepaald over populaire meisjesnamen en populaire jongensnamen in België. Onderaan deze pagina vind je de link om op zoek te gaan naar de populairste jongensnamen en meisjesnamen in je geboortejaar.

Populaire meisjesnamen en jongensnamen in België: cijfers

Elk jaar houdt de statistische dienst van België, Statbel genaamd, allerlei officiële data bij. Dat kan gaan van geboortecijfers en overlijdens tot bebouwde grond en dus ook babynamen. Je kan zelf de data induiken maar Statbel is niet altijd even intuitief om mee te werken. Hun website vind je alvast hier.

In 2023 is de meisjesnaam Olivia al jaren de meest gekozen naam. Andere populaire namen voor meisjes zijn Emma en Louise, met in 2023 meer dan 400 pasgeboren meisjes die telkens één van deze namen kregen.

Voor jongens staat Noah al jaren bovenaan, gevolgd door Arthur en Liam. De 4de meest gekozen naam in België is Louis, dat wel leuk gaat worden als je ziet dat Louise een populaire meisjesnaam is. Er zullen in de toekomst dus wel meer koppeltjes komen die Louis & Louise heten.

Populairste meisjesnamen & jongensnamen in jouw geboortejaar

Laten we eens in de geschiedenis van populaire voornamen voor meisjes en jongens duiken.

De gegevens van Statbel zijn niet de makkelijkste om een overzicht te krijgen. Maar de Belgische krant De Standaard dook echter zelf in de cijfers en puurde zo de populairste meisjesnamen en jongensnamen uit de data. En dit sinds het jaar 1950. De meeste van de lezers van deze geschiedenisblog zullen dus hun geboortejaar wel tegenkomen. Mijn geboortejaar zie je hieronder als voorbeeld:

Hoe kan je nu zelf de populairste voornamen uit je geboortejaar terugvinden? Simpel: via deze link. Je hebt een aparte video voor meisjesnamen en eentje voor jongensnamen. Komt de tijdlijn op jouw geboortejaar terecht? Dan klik je op pauze en zie je de populairste voornamen van dat moment.

Wist je trouwens dat je ook kranten uit jouw geboortejaar kan vinden? Daarover schreef ik al een artikeltje, dat je hier vindt. Veel onderzoekplezier!