Tulip Fever recensie

Op uitnodiging: Tulip Fever recensie

Zomer 2017, en mijn blog verrast me weer. Want omwille van mijn artikel over de tulpencrisis (volgens mij één van de meest intrigerende stukjes geschiedenis) kreeg ik een persvisie voorgeschoteld. Distributeur Entertainment One was immers zo vriendelijk om mij uit te nodigen één van haar films op voorhand te bekijken. En zie hier het resultaat: mijn recensie van de film Tulip Fever.

De film Tulip Fever in het kort

De historische film Tulip Fever speelt zich af in het Holland van de 17de eeuw. De Gouden Periode. Economisch gezien is er een nieuw exotisch product op de markt: de tulp. Een bloem die vanuit de Nederlandse kolonies werd ingevoerd.

Sommige tulpenvarianten zijn zo zeldzaam dat men er veel geld voor geeft. Wat ruimte geeft voor speculatie op tulpenbollen die men koopt, in de hoop dat er een kostbare bloem uit groeit.

Het is in deze tijden dat we het verhaal van het weeskind Sophia leren kennen. Zij wordt als knappe kloosterlinge uitgekozen door de rijke handelaar en weduwnaar Cornelis Sandvoort. Want Cornelis is op zoek naar een vrouw die hem een zoon kan geven, zodat zijn naam en faam blijft voortbestaan.

Jan Van Loos: schilder en spelbreker

Er komt echter geen zoon en het huwelijk kun je niet echt geslaagd noemen. Sophia valt dan ook nog eens voor de charmes van de schilder Jan Van Loos, die het portret van Sophia en Cornelis komt schilderen. Het is acteur Dane Dehaan die Jan Van Loos speelt. Zijn rol kan je cliché vinden – de jonge wilde schilder die de liefdesrivaal van de oudere stijvere rijkaard is. Maar goed, dat gevoel is een beetje de rode draad doorheen heel de film, en dat ligt niet enkel aan het fictieve personage van Jan Van Loos.

Tegelijkertijd beleeft ook de dienster ten huize Sandvoort, Maria, haar eigen relatieperikelen. Net zoals Sophia wil ze wegvluchten met haar geliefde om een eigen leven op te starten. Beide koppels zien het speculeren met tulpen als uitweg om aan genoeg geld te komen. Of die riskante plannen lukken is natuurlijk de vraag.

De belangrijkste vraag: vond ik de film Tulip Fever goed?

Natuurlijk verwacht je in een recensie van de film Tulip Fever dat ik jullie zeg of ik de film aanraad of niet. Mijn mening is dat het een leuke tv film is om samen in de zetel naar te kijken. Voor een bioscoopbezoek vind ik hem niet goed genoeg.

Waarom? Ik vind het verhaal vaak zeer verwarrend verteld. Er komt zo veel bij kijken dat het teveel wordt. De kijker kan dan nog moeilijk meegesleurd worden in het verhaal. Het eerste deel van de film wordt ook verteld vanuit het perspectief van de dienster Maria. Met een voice-over vertelt ze een goed half uur lang een groot deel van het verhaal met daarbij een snelle montage. Zo krijg je al een grote portie van het boek,waarop de film is gebaseerd, voorgeschoteld. In allerijl moet je veel verwerken en de film dreigt je daarom al in het eerste deel kwijt te geraken. De intro duurt nu immers wat té lang.

Na die lange intro in vogelvlucht legt de film de focus op Sophia. Vanaf dan komt er een degelijke vertelstructuur en ga je dieper in het verhaal getrokken worden. Het rare vond ik dat de voice-over van Maria zo goed als verdwijnt en men nu het verhaal verteld vanuit Sophia haar blik.

De plotwendingen zijn wel soms met de haren erbij getrokken. Identiteitsverwisselingen, komische scènes, het gebruikelijke personage dat fouten maakt omdat hij niet van de drank kan blijven. Het voelt allemaal niet zo heel origineel aan.

Uiteindelijk kan ik mijn review besluiten dat de film Tulip Fever een light versie is van The girl with the pearl earring. Een zeer gelijkende film waar het verhaal rustig uit de doeken wordt gedaan en de personages meer diepte kennen.

Veel bekend volk

Door de, volgens mij toch wel vrij indrukwekkende, cast lagen mijn verwachtingen ook wat te hoog. Niet alleen is er hoofdrolspeler Christoph Waltz. Maar ook namen als Holliday Gtainger (The Borgias), Kevin McKidd (Rome, Grey’s Anatomy), Zach Galifianakis (The Hangover) en model Cara Delevigne zullen je bekend in de oren klinken. Soms huppelt ook nog Judi Dench door het scherm, vooral bekend van James Bond. Helaas is Tulip Fever niet het beste werk in hun carrière.

Bekijk toch maar de film Tulip Fever

Raad ik je nu af om deze film te bekijken? Zeker niet. Want het blijft een film die je onderdompelt in de 17de eeuw. En dan ook nog eens tijdens de chaotische maar interessante tijd van de Tulpencrisis.

Voor de liefhebbers van films zoals The girl with the pearl earring is Tulip Fever een herkenbare film, maar het zal ook een aangename film zijn. Ook voor geschiedenisliefhebbers zal Tulip Fever leuk zijn. Verwacht alleen geen diepgaand verhaal met uitgepuurde personages.

Trailer Tulip Fever

Ik geef je als uitsmijter natuurlijk ook nog de trailer van Tulip Fever mee:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × four =