online digitaal archief voor geschiedenis onderwijs

Nieuw digitaal archief voor onderwijs

Toen ik het nieuws las dat een nieuw online digitaal archief met audiovisueel materiaal voor het onderwijs was, sloeg mijn lerarenhart een stuk sneller.

Het Archief voor het Onderwijs is immers een schat voor élke leraar. Of je nu geschiedenis geeft of niet. Ook in welk leerjaar maakt niet uit. Dit archief zal snel je onderwijskundig hart veroveren.

Het Archief voor het Onderwijs: online

Samengevat kun je zeggen dat het Archief voor het Onderwijs een databank is vol audiovisueel materiaal.

De beelden en geluiden zijn ter beschikking gesteld door de openbare en regionale omroepen, maar ook door culturele instellingen of erfgoedinstellingen.

Het materiaal is niet fictief of humoristisch van aard en is zelfontwikkeld. Het bevat dus geen buitenlands materiaal. Dit zorgt ervoor dat je het vrij mag gebruiken in de klasomgeving. Iets wat bijvoorbeeld in principe niet mag met speelfilms. Bekijk maar eens de waarschuwing voor piraterij in het begin van je film of serie!

Wat meer info over het project

Het digitaal onderwijs archief werd in het leven geroepen door het VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering. Men is nu nog altijd bezig met het archief verder te ontsluiten en dit project loopt ook in de toekomst verder. Updates en meer materiaal volgen dus zeker!

Belangrijk om te weten is dat het VIAA samenwerkt met gedetacheerde leerkrachten om een selectie van beeldmateriaal te maken.

Hoe gebruik maken van dit digitaal archief voor het onderwijs?

Je moet jezelf inschrijven op de website (zie link hieronder). Maar wat belangrijker is: je moet in je klas een internetverbinding hebben. De website heeft geen offline modus. Omwille van auteursrechtelijke verbintenissen is het verboden om de beelden zelf op te slaan.

Leef je uit als leraar!

Ik zou zeggen: leef je uit als leraar! Deze schat van beeldmateriaal ligt voor je klaar. Eindelijk!

Klaar om aan de slag te gaan? Klik dan hier voor de website

Heb je zelf nog tips of ervaringen met dit archief? Laat dan zeker wat weten en stuur me een mailtje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × five =