Kesselt zomer

Kesselt: dorp van dappere dames

Een mysterieuze krantenkop in het Limburgs Dagblad, op zaterdag 3 augustus 1991, tijdens een zomers weekend. De lyrische kop “Het dorp van de dappere dames” trok meteen mijn aandacht. Erboven een foto van een zomers uitzicht: gras en bomen in groei, luie koeien liggend in de zon en op de achtergrond een rustig dorpje in de schaduw. Dat dorpje? Kesselt.

Burengehucht

Het toch wel vrij grote artikel over Kesselt kaderde in de toenmalige reeks ‘burengehucht’. Dit was een reeks zomerse reportages in het Limburgs Dagblad, zoals we nu nog altijd in onze kranten kennen. De reporter ging in die zomer van 1991 langs gehuchten en dorpjes aan de Belgische en Duitse grens. Zo kwam men terecht in Kesselt.

Kesselt: een rustig dorpje in de zomerzon

Uit het artikel leren we dat het begin augustus ’91 een hete zomer was. De journalist werd immers al snel aangesproken door een lokale senior en duidelijk gemaakt dat met zulke hete temperaturen het dorpsleven vrijwel stil valt en het dorp zelf er verlaten bijligt.

Zowat een 450-tal zielen zou de toenmalige parochie kennen, vertelde de lokale grijsaard. Ook nog komende van Klein Lafeld blijkbaar. Deinterviewer vond echter niet meteen een winkel, wel een gesloten café en natuurlijk de kerk. Rondom het dorp? Koeien en koren.

Wiosello: ook toen al uw gids naar het verleden

Om aan enkele interessante verhalen over Kesselt te komen, haalde de lokale senior een stapeltje ‘cahiers’ boven. Boekjes, geschreven door de heemkring Wiosello. Nu nog altijd werkzaam en nog altijd dé referentie voor de geschiedenis van Veldwezelt. De journalist pikt er meteen enkele interessante verhalen, waarin telkens een vrouw de hoofdrol speelt.

Kesselt: dorp van de dappere dames

Madame Loyen uit Kesselt

Het eerste verhaal uit Kesselt gaat over ene Madame Loyen. Zij was zo moedig genoeg om tijdens de Eerste Wereldoorlog te onderhandelen met de Duitsers in Kesselt. Die waren immers op represailles belust nadat Belgen, onder leiding van Edgard de Caritat, in het dorp een Duitse soldaat hadden gevangen genomen.

Madame Loyen, geboren als Anna Margaretha Hubertina Vermeulen en weduwe van Cornelius Loyen, was de ideale persoon om met de Duitsers te onderhandelen. Ze sprak immers vloeiend Frans en Duits. Met welke argumenten ze de oorlogsvijand heeft overtuigd, bleef echter onduidelijk.

Hubertina Tell uit Kesselt

Een andere volksheldin uit Kesselt bleek Hubertina Tell te zijn. Eigenlijk Tien Van Tillo genaamd. Haar verhaal speelt zich een oorlog later af. Namelijk de Eerste Wereldoorlog.

Het was de moeder van Hubertina die op een onbewaakt moment een artikel uit een clandestiene krant voorlas. De weinig lovende woorden over de bezetter kwamen echter in de oren van een Duitse officier terecht. Tien Van Tillo toonde echter net wat teveel moed en de officier plaatste haar tegen een perenboom om haar een lesje te leren.

Maar zelfs toen de Duitser een vuurwapen bovenhaalde bleef Tien even moedig en standvastig. Toen weerklonk er echter een schot…net boven het hoofd van Tien. Vandaar haar naam Hubertina Tell, naar William Tell. Want ook net als in dat verhaal bleef Tien koelbloedig. Zo moedig, dat de Duitse officier uit respect, en na een vermaning, afdroop.

Inderdaad een dorp van dappere vrouwen

Dat ze in Kesselt dappere vrouwen hebben werd dus al snel duidelijk in dit zomerse krantenartikel. Ik zelf ben in ieder geval blij weer enkele interessante verhalen uit de lokale geschiedenis te hebben gelezen.

Mocht je zelf meer weten over deze dappere vrouwen? Of zelf nog andere straffe verhalen uit Kesselt kennen? Aarzel dan niet om ze te delen onderaan dit artikel of stuur me een mailtje!

Ik duik alvast nog eens wat oude Wiosello-cahiers in om verder over deze vrouwen te lezen!

Wil je graag meer getuigenissen van Limburgers tijdens de Tweede Wereldoorlog horen? Dan raad ik je zeker aan dit boek aan te schaffen. Het vertelt het verhaal van Limburgers die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt:

[bol_product_links block_id=”bol_56ae3aec27cf8_selected-products” products=”9200000040924185″ name=”KesseltDappeVrouwen_Productlink” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 − 1 =