The Revenant verhaal

Hugh Glass: het ware verhaal van The Revenant

Ken je Hugh Glass al? De “man die uit de doden opstond”? Waarschijnlijk wel, sinds de film The Revenant. Ik ging de film kijken en was meteen fan. Zeker omdat Leonardo Dicaprio meespeelt én omdat ze een historisch thema heeft. Ik wil je hier geen filmreview geven (mijn recensie lees je hier), maar je net meer vertellen over de waargebeurde feiten waarop de film is gebaseerd. Het verhaal van Hugh Glass dus.

Wie is Hugh Glass?

Hugh Glass was een Amerikaan die leefde in de 19de eeuw. Hij is wat men toen een “trapper” of “frontiersman” noemde. Een spoorzoeker die verder dan de grenzen van het toen bekende Amerikaanse grondgebied ging. Avonturier of ontdekkingsreiziger zijn nog termen die bij deze man passen. Als jonge veertiger was Glass al een oude spoorzoeker. Zeker als je weet dat hij op pad ging met jonge mannen die qua leeftijd zijn zoon konden zijn.

Het verhaal dat ondertussen meer een mythe is geworden, is echter niet altijd even waar. Feiten en fictie lopen makkelijk door elkaar in dit soort avonturen. Zéker in de film. Maar ik probeer je hier de belangrijkste lijnen te vertellen.

Wil je de film al bekijken? Dan kan ik je zeker aanraden om de DVD te kopen bij Bol. Je kan ook kiezen voor de Blu-Ray natuurlijk.

De eerste aanval: Indianen

In maart 1823 reageerde Hugh Glass op een advertentie die mannen opriep om deel te nemen aan een expeditie langs de Missouri-rivier. Het doel: op jacht gaan naar vachten en pelsen, zoals die van bevers.

Dergelijke expedities duren maanden, zelfs jaren, en de kans dat het misliep in de woestenij was daarom ook hoog. Het liep ook deze expeditie mis. Want na enkele maanden kwamen de avonturiers een indianenstam tegen die hen aanviel.

Het was tijdens dat gevecht dat Hugh Glass een eerste keer gewondwerd. Lichtgewond weliswaar, want zijn ergste ontberingen stonden hem nog te wachten.

De tweede aanval: een grizzlybeer

Het was al augustus en Hugh Glass zocht naar sporen in de Amerikaanse staat South-Dakota. Tijdens zijn tocht werd hij echter overvallen en aangevallen door een grizzlybeer. Die liet maar weinig van hem over, buiten wat gebroken botten en verschillende vleeswonden.

Zijn toestand leek zo slecht dat zijn kompanen besloten om twee man bij hem achter te laten tot hij stierf. Men verwachtte dat dit snel zou gebeuren. De stervende werd al snel in een ondiep graf achtergelaten en de twee achterblijvers vertrokken met zijn spullen om weer aan te sluiten bij de expeditie.

Hugh Glass: sterker dan je denkt

Maar Hugh Glass leek niet zo dood te zijn als men dacht. Toen hij weer genoeg krachten in zijn zwaargewond lichaam had verzameld, kroop hij uit zijn graf. Zijn doel: terugkeren naar de beschaafde wereld.

Die lag een hele eind verderop, in Fort Kiowa, het dichtstbijzijnde punt waar hij hulp zou vinden. De afstand die Hugh Glass aflegde om daar te geraken? Tussen de 300400 kilometer. Maar met de hulp van een zelfgemaakt vlot, bessen en plantenwortels en zelfs het vlees van een door wolven gedode bisonkalf geraakte hij er. Eerder dood dan levend, zowat de rode draad in dit verhaal.

De wraak van Hugh Glass

Nadat hij hersteld was van zijn verwondingen en overlevingstocht ging Hugh Glass weer op zoek naar sporen. Deze keer echter niet van dieren, maar van de twee mannen die hem voor dood hadden achtergelaten. De verhalen hierrond verschillen, maar klaarblijkelijk zou de pioniersman uiteindelijk de mannen hebben vergeven nadat hij ze geconfronteerd had.

De mythe van Hugh Glass: van verhaal tot de film The Revenant

Je kunt je makkelijk inbeelden wat voor ontbering Hugh Glass moest ondergaan om tot Fort Kiowa te bereiken. Zwaar gewond, de woeste wildernis rondom zich en honderden kilometers reis voor de boeg. Niet verwonderlijk dat er vanuit dit verhaal (in het Nederlands ‘De Spookverschijning’ genoemd) een hele mythe rond de persoon ontstond.

Hugh Glass zou echter toch nog sterven door geweld. Zijn avontuurlijke geest had ervoor gezocht dat hij terug naar sporen ging zoeken en de wildernis introk. Daar kwam hij rond 1833 weer in aanraking met Indianen. Het was in zo’n gevecht dat hij het leven liet.


Wil je heel het verhaal van The Revenant eens uitpluizen? Dan moet je zeker eens het boek in huis halen. Het is dit boek waarop de uiteindelijke film op gebaseerd is. De soundtrack is trouwens ook wel het beluisteren waard!


Men verfilmde zijn tocht en verhaal ondertussen al twee keer, waaronder The Revenant met Leonardo Dicaprio de meest recente en indrukwekkendste. Maar daar kan je meer over lezen in mijn filmrecensie.


Bron:
Britannica
Wikipedi
a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =