trein ticket crush

Crush Texas: een geplande treinbotsing

Texas, Verenigde Staten, 15 september 1896. Op dat moment is het stadje Crush een van de grootste steden in de staat. Maar dat is het maar één dag. Waarom? Omdat het een pop-up stad was die maar voor één doel bestond: “het duel van de ijzeren monsters”, een geënsceneerde treinbotsing met echte treinen.

Ik vertel je hier graag wat meer over deze geplande trein crash, want ik vond het een zeer bizar maar ook interessant verhaal toen ik het voor de eerste keer hoorde.

De economische tijden op het einde van de 19de eeuw zijn niet echt bloeiend te noemen. Nochtans snelt de vooruitgang vooruit. Niet het minste bij de spoorwegmaatschappijen die met telkens nieuwe type treinen de Verenigde Staten ontsluiten.

Een geplande treinbotsing als agressieve marketing: William George Crush

Omdat de economie wat slabbakte bedacht één van die spoorwegmaatschappijen een gedurfde marketingstunt. De Missouri, Kansas & Texas Railroad wou op een originele manier het aantal passagiers en de inkomsten wat opkrikken. En het was de treinbegeleider William George Crush die een gewaagd idee had.

[one-half-first]

William George Crush wou voor meer publiciteit zorgen. En hij zag het groot. Zo bedacht hij een treinbotsing. Het was zijn bedoeling om voor spektakel te zorgen en voor een groot publiek 2 treinen met volle snelheid tegen elkaar te laten botsen.

Deze trein crash zou plaatsvinden in de staat Texas op een verlaten plek. Op deze plek zou een soort pop-up stadje verschijnen.

[/one-half-first]
[one-half][/one-half]

[spacer height=”10px”]

Een geplande treinbotsing: wat met de stoomketels?

Er was echter één probleem. De toenmalige treinen waren locomotiefs met grote stoomketels. Het was de bedoeling om deze treinen tegen hoge snelheid naar elkaar te laten toerijden om zo tot een treinbotsing te komen.

De vraag was natuurlijk wat er zou gebeuren als de twee verhitte stoomketels tegen elkaar zouden crashen. Alle specialisten zeiden dat dit tot een grotere ontploffing zou leiden. Er was maar één ervaringsdeskundige die dit tegensprak. En dat bleek genoeg. Het geplande treinongeluk ging door.

Crush in Texas: een pop-up stadje voor 40.000 toeschouwers

Niet minder dan 40.000 toeschouwers zakten af naar de plek waar de treinen tegen elkaar zouden botsen: de pop-up stad Crush in Texas. Het decor voor een heuse treinbotsing.

[one-half-first][/one-half-first]
[one-half]

Zoveel personen bij elkaar was in die tijd het equivalent van de tweede grootste stad in de staat Texas. Niet weinig dus!

Om naar deze plek te geraken had de Missouri, Kansas & Texas Railroad een speciale trein ingelegd.

Een kaartje kostte $ 2.

[/one-half]

 

Het treinongeluk in Crush, Texas

Hoe ging dit treinongeluk nu plaatsvinden? Er werd in de Crush site allereerst een treinspoor van wel 5 kilometer aangelegd. Hierop reden de treinen in volle snelheid naar elkaar toe.

De stoomtreinen waren elk een 35 ton zwaar. De ene was fel groen geverfd, de andere fel rood. Ze trokken ook elk 6 wagons om de treinbotsing spectaculair te maken.

Voor de toeschouwers was er een platform voorzien, met voor de vips een aparte tribune. Er was ook een restaurant, kermisattracties en andere randevenementen om de dag te vullen.

Om 16:00u vertrokken de treinen. Het treinpersoneel sprong uit de locomotieven toen de treinen op dreef begonnen te raken. Ze zouden met een snelheid van bijna 80 km/uur naar elkaar toe razen.

Een treinbotsing wordt een ramp

De treinbotsing in Crush, Texas, was indrukwekkend. Maar het bleef niet bij de trein crash.

[one-half-first]Zoals gevreesd ontploften de stoomketels bij de impact. Hierdoor vlogen stukken metaal van de trein als schrapnel alle kanten uit. Ook richting het publiek.
Veel toeschouwers raakten gewond. Er vielen minstens twee doden ter plekke, maar velen kregen stukken schrapnel in hun lichaam wat voor zware wonden zorgden. [/one-half-first]
[one-half][/one-half]

Na de eerste chaos liepen veel toeschouwers ook richting de crash om souveniers te verzamelen. Deze waren door de geweldige impact en ontploffing gloeiend heet waardoor er opnieuw enkele gewonden vielen.

William George Crush werd op staande voet ontslagen. Maar de verwachtte negativiteit bleek goed mee te vallen, uiteindelijk groeide de business zelfs. William George Crush kon daarom al snel weer aan de slag bij de spoorwegmaatschappij.

Besluit: de treinbotsing in Crush, Texas

Het is makkelijk om wat meewarig te denken over de geplande treinbotsing. Maar in die tijd, einde 19de eeuw, was het een groot evenement. Stoomlocomotieven bestonden nog niet zo heel lang. Het snelste en meest gebruikte vervoersmiddel was vooral nog het paard.

Het moet dus indrukwekkend zijn geweest om twee indrukwekkende machines in volle snelheid tegen elkaar te zien botsen.

Deze gebeurtenis toont dan wel weer aan dat we als mens vaak denken dat we alle krachten kunnen controleren. Maar onderschatting loopt zelden goed af.

Bron:
Wikipedia
KWBU

Beoordeel dit artikel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × one =