The Wire bespreking

Review: The Wire serie

Een review van de dvd The Wire, velen zullen het niet gepast vinden op een geschiedenis-blog als deze. Toch vind ik dat deze televisiereeks een plaatsje verdient bij de historische series. Al was het maar omdat de reeks al snel aantoont hoeveel er op enkele jaren tijd kan veranderen.

The Wire: een al wat oudere serie

Het eerste seizoen van The Wire kwam al uit in 2002. In de serie zien we dat men vooral communiceert met pagers, biepers, terwijl er van een gsm amper sprake is. En laten we vooral het heerlijke geluid van het inbellen bij de telefoonmodem niet vergeten wanneer agenten willen surfen op het internet.

Toch raad ik je aan de dvd box van The Wire te kopen. Waarom, dat lees je in deze bespreking:

Bespreking The Wire

Een review van The Wire past dus met haar prehistorische communicatiemiddelen (en mode) zeker in het historische rijtje. Want op deze manier leer je ook veel over de maatschappij van een dik decennium geleden.

Daarnaast is en blijft de reeks natuurlijk sterk qua verhaal. Het is geen typische actiereeks met veel geknal uit politiegeweren. Nee, het is een reeks over een eenheid agenten die moet werken in een maatschappij waar politiek, macht, geld en drugs zowel de problemen als oplossingen zijn. Het belangrijkste wapen van de agenten hierbij is de ‘Wire’, hun afluisterapparatuur. Een techniek die voordien amper een rol speelde bij het politiewerk.

De thema’s binnen de serie The Wire

In deze dvd-reeks ligt de focus absoluut niet op actie, maar op verschillende thema’s die zich afspelen in de Amerikaanse stad Baltimore (in de staat Maryland aan de oostkust). De stad wordt vooral gekenmerkt door haar hoog misdaadcijfer gerelateerd met de wijd verspreide handel van drugs. Ook het conflict blank versus zwart is een bepalende factor voor de stad. Zelfs nu nog, bijna 20 jaar later.

Een eerste belangrijk thema is dus zeker het hoge misdaadcijfer en hoe hiermee om te gaan. Politici zien het graag ten alle kosten verdwijnen, of dat nu met schone statistieken is of met jaarrapporten die, zacht uitgedrukt, flexibel omgaan met cijfers.

Daarnaast is ook de drugshandel wijd verspreid. De ene commissaris kiest immers voor zero tolerance, terwijl de ander net in enkele stadsdelen tolerant tegenover drugsgebruik staat om de rest van de woonwijken te ontzien. Deze laatste tactiek lijkt ook te lukken maar alweer komt de politiek, en de angst om een slechte politieke reputatie te krijgen, om de hoek kijken.

Een ander maatschappelijk aspect in de serie dat zeker niet wordt vergeten, is het onderwijs, met hierbij ook het omgaan met moeilijke jongeren. De juiste opvoeding is cruciaal, zowel thuis als op school, in combinatie met een gezonde omgeving. Anders kan het duidelijk mis gaan.

De personages van The Wire

Veel van de personages van The Wire ga je nooit meer vergeten. Publiekslieveling is rechercheur McNulty. Acteur Dominic West speelt deze herrieschopper, dronkaard en vrouwenverslinder waarvan elke kijker al snel houdt. Vooral mannen zullen hem toejuichen wanneer hij weer eens een vrouw op zijn motorkap heeft liggen en een passerende politiepatrouille meewarig laat doorrijden na het dronken tonen van zijn politiebadge.

ijn partner in crime is ‘The Bunk’ met eeuwige sigaar in de mond en sarcastische blik in de ogen. Ook Lester, de slimste van het gezelschap die de codes van de drugsbendes breekt, mag zeker niet ontbreken. The Wire zit echter vól met kleurrijke personages, elk met hun eigen karakter, meningen en grappige foute kantjes. Ze zijn ook diepgaand geschreven. Maar zowat heel de serie dankt haar sterkte aan het script.

De schrijver: David Simon

David Simon is de creatieve geest die ons deze televisiereeks gaf. HBO is de zender die we voor deze en meerdere pareltjes mogen danken.
Simon zelf werkte als journalist voor de Baltimore Sun, een krant die in het laatste seizoen van The Wire een belangrijke rol zal spelen. Daarnaast is hij ook auteur van verschillende boeken waarin het criminele milieu van Baltimore een hoofdrol speelt.

Besluit: review van dvd The Wire

Het mag gezegd worden: The Wire is een aanrader. Schrik echter niet, de serie lijkt modern maar speelt zich af in een tijd vóór de grote digitalisering. Vooral de jongeren onder ons zullen dit als een gedateerde serie bestempelen.

Zie deze reeks ook niet als een actieserie want dat is het niet. Dit gaat over de maatschappij in al haar facetten: sociaal, politiek, economisch, … De bad guys worden niet altijd met razzia’s opgepakt, maar eerder na deftig en grondig politiewerk dat vooral uit papierwerk bestaat.

Dat geeft deze serie iets extra. Het gaat hier over échte problemen en mensen. Dat zorgt vaak ook voor interessante discussies die ook nu nog altijd relevant zijn.

Dé vraag van de serie is of de slechterik op het einde van seizoen 5 achter de tralies belandt. Het enige wat ik daarover kan zeggen is dat de serie op alle vlakken zéér realistisch is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × three =