master and commander review

Review: Master and Commander

Een review van de film Master and Commander: the Far Side of the World moest er wel aankomen. Het is immers, na Gladiator, een van mijn favoriete historische avonturenfilms. De film heeft wel een ongewone invalshoek: maritieme geschiedenis. Maar als dat je niet afschrikt, dan ben je uitgenodigd om deze filmreview te lezen. Iedereen aan boord?

Over: Master and Commander: the Far Side of the World

De film zelf begint al wat jaartjes te tellen. Ze kwam uit in 2003, enkele jaren later dan die andere historische avonturenfilm Gladiator. En ze heeft ook dezelfde hoofdrolspeler: Russel Crowe. Het verhaal is gebaseerd op de romans van Patrick O’Brian. Toch blijft de film na al die jaren nog stevig overeind.

In Master and Commander is Jack Aubrey (Russel Crowe) de kapitein van het Britse fregat de H.M.S. Surprise. In 1805, tijdens de Napoleontische Oorlog, zal deze Jack Aubrey op jacht gaan naar het Franse schip de Acheron.

Al tijdens een eerste zeeslag wordt duidelijk dat de Acheron sneller en groter is dan de Surprise. En dat de Franse kapitein op vlak van oorlogstactiek minstens een gelijke is van Aubrey. Het is dus aan kapitein Jack Aubrey en zijn scheepsmaat-vriend dokter Stephen Maturin (Paul Bettany) om een list te verzinnen om de Acheron te verslaan. 

En dat terwijl ze ondertussen ook de natuurkrachten op de oceaan moeten overwinnen. Want deze film is realistisch. En dat betekent dat de oceaan en de natuurkrachten de grootste rol in het leven van een zeevaarder spelen. Dat aspect speelt de film in elk geval realistisch uit.

Historische review: Master and Commander

De maritieme geschiedenis is een onderwerp dat amper op zichzelf wordt belicht. En al zeker niet in films of series. Gelukkig is de historische correctheid dan ook zeer groot in deze film. Wat deels ook te danken is aan de boeken van Patrick O’Brian. Die naast avonturenromans ook historisch zeer goed opgebouwd zijn.

Maar ook de producenten van deze film hebben de historische accuraatheid goed in het oog gehouden. En dat voor zowel de bouw van de schepen, het leven aan boord als de zeeslagen zelf. Natuurlijk zijn de personages en het verhaal verzonnen. En hier en daar worden historische onduidelijkheden zelf ingevuld. Maar je kan met een gerust historisch hart naar deze film kijken.

De Master and Commander film: mijn ervaring

Ik was 16 jaar oud toen ik deze film voor de eerste keer in de bioscoop zag. En ik was onder de indruk: deze film geeft je een historische adrenaline rush. Net zoals ik het graag heb! In mijn jeugdherinnering kwam de beleving in deze film, en de kwaliteit, zeer dichtbij die van Gladiator.

Maar waar Gladiator vooral een avonturenfilm was, primeren bij Master and Commander de historische feiten net dat tikje meer. Of zeg maar heel wat meer. Dit is dus echt wel een geschiedenisfilm als je meer wilt weten over het leven op zee en zeeslagen (en daar zijn amper films of series van).

Conclusie: mijn Master and Commander filmreview

Ik denk dat je tijdens mijn filmreview al snel merkte dat ik fan ben van Master and Commander: the Far Side of the World. Dat is niet alleen omdat het verhaal zo spannend is, maar ook omdat de film zo historisch correct is. Natuurlijk moet je wel van historische avonturenverhalen houden, om deze film te kunnen uitzitten.

De film speelt zich ook volledig op de oceaan en het scheepsdek af. Nog een aspect dat je best in overweging neemt alvorens de film te bekijken.

Maar eerlijk: ik kan vooral positieve dingen over deze film zeggen. Het is een zeer entertainende historische film.

Bron:
IMDB
War History Online
Foto’s:
Pexels
IMDB