Drakentanden als tankversperring: uitgelegd

Tijdens de meest recente oorlog in Europa kwamen ze weer in gebruik: de drakentanden als anti tankversperring. Maar wat is dit anti tank wapen dat als wegversperring tijdens oorlogen wordt gebruikt? En waarom heeft het zo een aparte naam als drakentanden? Dat zoeken we uit in dit blogartikel.

Wat zijn drakentanden (Höckerhindernisse)?

In dit blogartikel heb ik het over drakentanden. Maar daar bedoel ik niet het drakentanden snoep mee, maar wel de versperring die als anti tank wapen wordt gebruikt. In Nederland, België en Duitsland kennen we ze vooral van de Siegfriedlini en de Atlantikwall.

Kort gezegd zijn drakentanden rijen betonnen blokken die als tankversperring dienst doen. Ze hebben de vorm van plompe piramides maar dan met een platte top. Die simpele vorm maakt het mogelijk om ze vlot op grote schaal te maken. Mispak je trouwens niet aan hun hoogte, die vlot over één meter of anderhalve meter kan gaan.

Omwille van hun vorm, hun plaatsing in rijen en hun gebruik worden ze drakentanden genoemd, in het Engels Dragon’s Teeth. Maar de Duitse benaming is misschien nog de meest correcte: Höckerhindernisse.

Deze betonblokken worden in verschillende rijen achter elkaar opgesteld, waarbij de eerste lager zijn dan de rijen erachter. Op die manier wordt een tank die hierop rijdt ‘opgetild’ door de lagere drakentanden en vastgezet op de hogere erachter. Het legervoertuig zal hierdoor vast komen te zitten en (zware) schade oplopen en het voertuig moest verlaten worden. Je kan drakentanden dus zeker als een anti tank wapen zien.

Het zijn echter niet de enige mogelijke anti tank wapens. Je hebt natuurlijk de specifieke raketten, maar ook tankmuren of tankgrachten. Drakentanden werden echter opgericht waar men tankgrachten niet kon graven. Niet elke ondergrond is immers geschikt om de grote tankgrachten te graven. Wanneer dit het geval was, of de tankmuur had een zwakke plek, dan konden drakentanden als extra verdediging dienen in de vorm van een antitankversperring.

Wie vond de drakentanden uit? Wanneer werden drakentanden gebruikt?

Het was het Duitse leger dat de drakentanden uitvond, en dat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom is de Duitse term Höckerhindernisse ook de meest toepasselijke, hoewel een benaming als drakentanden wel meer tot de verbeelding (en angst) speelt.

Die Tweede Wereldoorlog startte met de Blitzkrieg tactiek van Hitler. Al snel bleek dat het nazileger gemoderniseerd en geavanceerd was. Denk maar aan de snelheid van de Blitzkrieg aan het westelijk front of uitvindingen zoals de V1 en V2 raketten. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ook dit Duits leger de drakentanden als antitankversperring introduceerde.

Wil je trouwens meer weten over het einde van de Tweede Wereldoorlog in het westen? Dan kan ik je aanraden dit blogartikel erover te lezen.

Waar kan je drakentanden vinden? Duitsland, Nederland en België

Wil je drakentanden eens ter plekke zien? Dat kan! Er zijn nog verschillende locaties waar je deze antitankversperring kan terugvinden. Vooral aan de grens met Nederland en Duitsland, maar ook in België.

Zo bestond de bekende Siegfriedlinie, als onderdeel van de Westwall, uit drakentanden. Maar niet alleen aan de Nederlands-Duitse grens vind je ze. Ook aan de Atlantikwall, aan de westkust in Europa, vind je nog verschillende plekken waar je drakentanden kan vinden.

Wil je eens zo een wandeling maken? Dan mag je me altijd eens contacteren voor meer informatie!

Drakentanden als antitankversperring: besluit

Ze zien er misschien wat vreemd uit, die rijen betonnen piramides. Maar ze hadden wel hun nut als antitankversperring en dus anti tank wapen.

Je kan ze tijdens sommige wandelingen nog altijd terugvinden. Wat wel de moeite waard is, als je weet dat ze deel uitmaakten van kilometerslange verdedigingslinies die door het Duitse nazileger tijdens de Tweede Wereldoorlog waren opgebouwd.

Bron:
Wikipedia
Foto’s:
Wikipedia
Pexels