Lezersreacties: camping overstroomd in Rekem

Op mijn artikel over de overstroomde camping in Rekem kreeg ik enkele reacties van lezers. Zowel Marcel als Anita stuurden mij via e-mail hun verhaal over de camping in Rekem.

Het verhaal van Marcel

Marcel stuurde mij een uitgebreid verhaal over zijn ervaringen op de camping te Rekem. Hijzelf is geboren in Maastricht. Zoals vele Maastrichtenaren hadden ook zijn ouders een huisje op de camping in Rekem.

Volgens Marcel vulde men het zwembad eind jaren 1960 nog met water van de Ziepbeek. Water dat daardoor altijd wat bruin was.

Het bungalowpark zou eigendom zijn geweest van drie broers, vermoedelijk met de naam ‘Frausen’.

“Één van die broers liep elke avond de ronde over het terrein. Hij hield daarbij zijn fiets aan het zadel. Iets dat ik als kind ging oefenen. Hij wenste iedereen ‘Dun gooienach’. Het gebruik van het woord ‘De’ was de Sjengen, de Maastrichtenaren, vreemd. Zij zouden ‘Unne gooienach’ zeggen. De goede man kreeg zo de bijnaam ‘Dun gooienach’, waardoor ik zijn echte naam niet meer weet…”

Een andere man, een zeker Lambert die misschien ook bij de drie broers om de camping hoorde, zit ook nog in het geheugen van Marcel gegrift.

“Een zekere Lambert had het lumineuze idee om bij de huisjes rechts gezien vanaf het zwembad een zijtak aan de Ziepbeek te graven, waar mensen hun afvalwater op konden lozen. Het was de zestiger jaren en dus heel normaal. Dit open riool werd plechtig geopend als het ‘Lambertkanaal’. Alle heren droegen een stropdas en zwembroek uiteraard…”

Het verhaal van Anita

Zelf weet ook Anita niets van de wolkbreuk. Maar ze is wel van Rekem en wilt ons een woordje uitleg geven over de camping.

Volgens haar waren er op de Heidestraat eerst het zwembad met ligweiden. Deze droegen de naam ‘Rekemerhof’. Daarnast lag volgens haar de camping Sonnevijver met tentjes. Later kwamen er de vakantiewoningen die er nog steeds staan.

Later kreeg deze locatie ook de naam Sunclass en kwam er ook een restaurant met mooi terras op het water van de Sonnevijver.

Ook al mag er niet meer gezwommen of gevist worden, Anita vindt de plek zeker een aanrader voor mooie wandelingen in de natuur!

Besluit: de wolkbreuk boven de camping in Rekem

Zowel Anita als Marcel herinneren zich niets over de wolkbreuk die ik in een oud krantenartikel vermeld vond. Wie weet overdreef de krant wel wat? Hoewel een wolkbreuk natuurlijk geregeld voorkomt en we ze bijna 50 jaar later niet allemaal kunnen onthouden.

Heeft u zelf nog meer info over de camping van Rekem? Of andere verhalen die u wilt delen? Stuur dan zeker eens een mailtje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 11 =