Kaassmokkel in Lanaeken

We hebben niet altijd de luxe gekend van de vrije Europese grenzen waarbij je geen tol of dergelijke moest betalen wanneer je bepaalde goederen over de grens wou meenemen, van bijvoorbeeld België naar Maastricht. Gesloten grenzen waren echter wel het geval in de vorige eeuw, zeker tijdens de oorlog.

Soms schreef de krant ‘Limburger Koerier’ wel eens over wat er allemaal aan de hand was aan de grenzen. In de krant van dinsdag 28 april 1942 voelde zich genoodzaakt om een noodzakelijke toelichting bij een eerder artikel te publiceren.

Een artikel met als titel “Kaas voor den burgemeester” verscheen. Er liep immers een rechtszaak tegen de toenmalige politiecommissaris van Lanaken. Deze had zich schuldig gemaakt aan de smokkel van kaas over de Belgisch-Nederlandse grens. Vergeet niet dat het hier gaat om een artikel uit 1942, toen de Tweede Wereldoorlog volop woedde. Deze zaak had toen zeker zijn belang.

Tijdens het verslag van de rechtszaak over deze smokkel was blijkbaar verwarring ontstaan omdat men verklaarde dat de politiecommissaris de kaas voor de burgemeester had gesmokkeld. Dit impliceerde dat de burgemeester opdracht tot de smokkel had gegeven. Het zou echter blijken dat de commissaris de illegale kaas wou verdelen en ook een stuk aan de burgemeester wou toebedelen.

Men besloot dat de burgemeester van Lanaken niet had deelgenomen aan de zogenaamde ‘kazenjacht’ en dat enkel de politiecommissaris schuld trof. Deze werd dan ook ontslagen uit zijn functie.

Het was niet ongewoon dat tijdens de oorlog er gesmokkeld werd in ons grensgebied. Zeker de mergelgrotten met hun vele tunnels toonden hier vaak hun nut. Maar betrapt worden kon zware gevolgen hebben, zoals bleek voor de toenmalige politiecommissaris van Lanaken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 5 =