Kasteel Groenendaal in Bilzen: een wandeling

Lezers van mijn geschiedenisblog weten dat ik graag eens een wandeling in de natuur maak, zoals in het natuurgebied De Kevie in Tongeren. Deze keer bracht mijn wandelpartner me echter naar een mooi stukje in de gemeente Bilzen (Waltwilder meerbepaald): Kasteel Groenendaal.

Ik dook in het internet, ploos website zoals Wikipedia en de inventaris van Onroerend Erfgoed uit, om zo de geschiedenis van dit mooie landelijk kasteel te weten te komen. En ik deel wat ik vond hier graag in dit wandelverslagje, dat verder gaat onder de foto.

kasteel groenendaal Bilzen wandelroute

Waar ligt Kasteel Groenendaal: adres

Er zijn verschillende locaties die de naam Kasteel Groenendaal dragen. Het kasteel, met hoeve, dat ik op mijn wandeling tegenkwam is gelegen in Bilzen. Meer bepaald ligt het Kasteel Groenendaal in de deelgemeente Waltwilder. Dat is de officiële ligging, want het ligt eigenlijk dichter bij de gemeenten Hoelbeke en Munsterbilzen. Daar passeer je dus waarschijnlijk ook als je deze wandeling zou maken.

Het adres van Kasteel Groenendaal is: Groenendaal nr. 1 en 2, 3740 Bilzen. Zorg dus zeker dat dit adres op je wandelroute ligt.

Je hebt dus ook andere ‘Kastelen Groenendaal’, zoals in Hoeilaart of Merksem. Maar daar ben ik (nog) niet geweest.

Kasteel Groenendaal: geschiedenis

Maar wat is nu de geschiedenis achter deze mooie locatie? Wel, het Kasteel Groenendaal is een 17de eeuws kasteel in de Maasstijl gebouwd. Het huidige kasteel kwam er echter na 18de eeuwse verbouwingen door de familie de Grady. Op dit moment is de eigenaar nog altijd een particulier, het kasteel is dus privé-bezit.

Het kasteel Groenendaal zelf is U-vormig met gedeeltelijk een gracht errond. Sommige bouwelementen tonen nu nog altijd de 17de eeuwse kern van het gebouw: mergelstenen steenlagen, muurankers, hoekbanden …

Het interieur zou nog deels in de Lodewijk XV en XVI stijl bewaard zijn gebleven.

Er ligt ook een kasteelhoeve bij, die tot de oorspronkelijke gebouwen behoort uit de tweede helft 17de eeuw. De huidige inrijpoort aan het kasteel Groenendaal is echter uit een latere periode, namelijk de 19de eeuw. Waarschijnlijk vevangt zij de originele, oudere, inrijpoort die ook op een andere locatie stond.

Het oorspronkelijke poortgebouw is op dit moment een stal. Op het dak hier staat nog de originele windvaan die de gebouwen in de 17de eeuw dateert. Dit originele poortgebouw heeft ook een duifhuis, iets wat niet uitzonderlijk was voor dit soort constructies.

Op de site stond er ook een woonhuis dat in de 18de – 19de eeuw werd omgevormd tot koetshuis.

Kasteel Groenendaal…of Croenendaal: de naam

Het kasteel Groenendaal kent dan wel een mooie geschiedenis, die je nu nog altijd herkent in de architectuur van de gebouwen en stallingen. Maar wist je dat de naam eigenlijk niet de oorspronkelijke naam is?

De historische naam is namelijk Croenendael, ook wel Croonendael genaamd. Croenendael was een Loons grootleen. Dat vormde eerst samen met Hoelbeek en Jonckholt één leengoed. Maar door erfenissen en huwelijkspolitiek werd dit leengoed opgedeeld en overgeleverd aan verschillende adellijke families. Een lot dat veel adellijke (leen)goederen in de geschiedenis ondergingen.

Kasteel Groenendaal: Verborgen Moois wandeling in Bilzen (Haspengouw)

Zoals ik al zei kwam ik deze mooie locatie tijdens het volgen van een mooie wandelroute in Haspengouw tegen. Net zoals mijn wandeling in De Kevie in Tongeren kan ik ook deze route aanbevelen.

Wil je een wandeling naar Kasteel Groenendaal in Bilzen maken? Dan kan je de wandelroute ‘Verborgen Moois’ in Bilzen volgen. De Verborgen Mooiswandeling Jonckholt brengt je naar onder andere het Kasteel Groenendaal, maar ook andere mooie plekjes. Je vertrekt voor deze Limburgse wandeling aan de kerk van Hoelbeek, met afstanden van 5km, 5,7km en 9,2km. Je kan meer info vinden via deze link.

Veel wandelplezier!

Bron:
Inventaris Onroerend Erfgoed
Wikipedia
Visit Bilzen