symptomen_ebola_ziekte

De geschiedenis van Ebola

Ebola is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte die regelmatig in het nieuws komt. Maar wat is ebola? Wat zijn de kenmerken/symptomen en geschiedenis van ebola? Dat leg ik je in dit artikel bondig uit:

Wat is ebola?

Ebola is een ziekte die wordt veroorzaakt door het ebolavirus, dat bloedingen in je lichaam veroorzaakt. Hoewel ze zeldzaam is kan ze bij een uitbraak veel slachtoffers maken. Want het ebolavirus is zeer besmettelijk.

Hoe krijg je ebola?

Het virus is overdraagbaar van dier op mens, als je bijvoorbeeld een ziek dier slacht of eet. Ook mensen kunnen elkaar besmetten via lichaamssappen zoals bloed, speeksel of urine. Maar zelfs zweet kan he ebolavirus dragen en dus verspreiden. Niet te verbazen dat het bij een uitbraak een hele gemeenschap kan besmetten en doden.

Tijdens de incubatie (2 – 21 dagen) is het ebolavirus niet besmettelijk. Vaak is er overdracht van de zieken bij begrafenissen, waarbij het lichaam, en lichaamsvochten, worden aangeraakt.

Wat zijn de symptomen en kenmerken van ebola?

Naast de manier van overdracht en besmetting heeft ebola ook verschillende symptomen. Die breken uit na 2 tot 21 dagen.

Het ebolavirus zorgt eerst voor meer algemene klachten zoals spierpijn, hoofdpijn en (grote) vermoeidheid. Men zou dan eerst aan griep denken. Ook diarree en braken zijn symptomen. Uiteindelijk gaan de bloedvaatjes in je lichaam ontsteken wat uiteindelijk resulteert in interne bloedingen.

De geschiedenis van ebola

Het ebolavirus is dus duidelijk zeer dodelijk en besmettelijk. Maar wat is haar geschiedenis nu?

De eerste gedocumenteerde uitbraken werden in Afrika (Soedan en Congo) opgemerkt, in 1976. Dat is redelijk recent, maar natuurlijk woedde de ziekte in de decennia voordien ook (ongedocumenteerd). Het is wel opvallend (door bevolkingsgroei) dat de meer recentere decennia grotere epidemieën kennen.

Bij een uitbraak gaat het vaak over duizenden doden. Zoals bij de grootste epidemie ooit, met 11.000 doden in West-Afrika. Natuurlijk kan bij zo een besmettelijke ziekte veel meer doden vallen als deze in druk bewoonde gebieden (Westerse landen bijvoorbeeld) uitbreekt. Daarom worden personen die uit ebolagebieden reizen extra in het oog gehouden (bijvoorbeeld door het opmeten van koorts).

Vanwaar komt dat ebolavirus nu? Wel, verschillende dieren zoals primaten en vleermuizen dragen vormen van dit virus. Zoals al vermeld gaat het virus via slachten en eten (= contact met sappen) van besmette dieren over op de mens. Een besmettingswijze die we vaker zien (zoals bijvoorbeeld ook bij HIV).

Is er een behandeling, vaccin of medicijn voor ebola?

Je zou denken dat zo een besmettelijke en dodelijke ziekte die al decennialang bekend is, een vaccin of medicijn heeft. Maar dat is helaas niet zo.

Wat men nu bij een uitbraak doet is vooral het besmetten tegengaan om zo het virus in de gemeenschap te laten uitsterven. Vaccins zijn in een eindfase maar nog niet gefinaliseerd (ik schrijf dit in 2019). Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig, maar ook dringend. Want hoe meer mensen dichter bij elkaar wonen, of dit nu in Afrika, Europa of een ander continent is, hoe desastreuzer een uitbraak kan zijn.

Meer lezen over de geschiedenis van ebola

Wil je meer weten over ebola en de geschiedenis, symptomen en bestrijding van de ziekte? Dan kan ik je het boek In het spoor van Ebola aanraden. Wil je meer lezen over infectieziekten in het algemeen? Dan is het boek Geen tijd te verliezen wat je zoekt. Tenslotte is er ook The Hot Zone, het boek dat in 2019 werd verfilmd tot een populaire serie.

Bronnen:
Rode Kruis
Wikipedia