coelacanth fossiel

De coelacanth: een levende prehistorische vis?

De coelacanth staat bekend als een levend fossiel? Maar waarom noemt men deze vis zo en wat is er nu van waar? Ik las er onlangs een artikel over en vond het interessant genoeg om met jullie te delen. Zie hier, de meest recente update over deze mysterieuze vis:

De coelacanth, in het Nederlands ook wel coelacant genoemd, wordt altijd als een prehistorische vis gezien die nu nog altijd leeft. Men dacht immers lang dat de coelacanth al miljoenen jaren uitgestorven was. Tot men in 1938, inderdaad zó laat pas, per toeval in een Zuid-Afrikaanse vissersboot een coelacanth zag.

Het zou nog duren tot in 1988 tot biologen levende exemplaren van de coelacanth zouden vinden. De vissen leven immers op diepten die niet bereikbaar zijn voor duikers, én ze zitten ook nog eens ver weg in onderwatergrotten.

Het vinden van een dier waarvan men dacht dat ze uitgestorven was haalde natuurlijk het wereldnieuws. Ook mijn historisch hart gaat bij zo een verhaal sneller slaan.

Maar wat is een coelacanth eigenlijk en is het waar dat de prehistorische vis miljoenen jaren kon overleven zonder dat iemand het doorhad?

Wat is een coelacanth?

De coelacanth is makkelijk herkenbaar. Het is een grote vis met een waaierstaart en zogenaamde kwastvinnen. Wanneer het dier deze kwastvinnen in het water beweegt lijkt het alsof de vis ‘wandelt’ in het water. Lijkt logisch, want het zou een link kunnen zijn met de vissen die landdieren werden.

Is het een prehistorische vis?

Is het nu zo dat de coelacanth een prehistorische vis is die het miljoenen jaren overleefde? Niet echt. Het is wel zo dat de coelacanth sterk lijkt op de vis die miljoenen jaren leefde, mar het dier heeft zich ondertussen wel aangepast. De coelacanth die we nu kennen heeft al meer dan 1 update gehad.

Moderne trekjes van de hedendaagse coelacanth:

  • De longen zijn verdwenen. Ze zijn wel nog minuscuul aanwezig in de hedendaagse coelacanth maar zijn nutteloos en vervangen door kieuwen nadat de vissen van ondiepe wateren verhuisden naar diepe wateren waar longen nutteloos zijn.
  • De hedendaagse vis heeft een elektrisch detectieorgaan om prooien te spotten

We kunnen dus spreken van een tak van de coelacanthfamilie die nu nog leeft. Het is echter niet zo dat dit een vis is die geïsoleerd leeft en nog altijd hetzelfde dier is als miljoenen jaren geleden.

De coelacanth: mysterie ontrafeld?

Hoewel de coelacanth geen prehistorische vis is, is er nog minstens één groot mysterie op te lossen. Namelijk de voortplanting van de vis.

Hoewel de coelacanth een vis is legt hij geen eieren maart baart ze levende nakomelingen. Dit feit houdt echter in dat de vrouwelijke vis intern bevrucht moet worden, iets wat ook bij de mens het geval is.

Maar het probleem is dat bij de mannelijke vissen geen penisachtig orgaan is gevonden en dus geen manier waarop ze de vrouwtjes kunnen bevruchten. Ergens diep in de onderwatergrotten gebeuren dus mysterieuze dingen!

Bron: De Standaard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × five =