gallo romeins museum tongeren tentoonstelling oog in oog met de romeinen

Mijn bezoek aan: Oog in oog met de Romeinen (tentoonstelling)

Op de openingsdag van de nieuwe tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen trok ik naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Of die de moeite is lees je hieronder in mijn review.

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Over het museum zelf hoef ik je waarschijnlijk niet veel te vertellen. Ik schreef er al over in mijn blogpost over het Gallo-Romeins museum in Tongeren. En ook over Tongeren als wandelgebied had ik het al eens eerder.

Het museum is alvast één van mijn favoriete plekjes om wat cultuur en geschiedenis op te snuiven. Sinds de grote renovatie ben ik er nog nooit ontevreden geweest na het bezoeken van een tentoonstelling. Maar hoe zit dat zo midden in een coronapandemie, waarbij de musea nog maar net weer open mogen voor het grote publiek?

Oog in Oog met de Romeinen: opbouw van de tentoonstelling

Het museum heeft altijd haar vaste collectie. Die heb ik tijdens dit bezoek niet bekeken, aangezien je hiervoor, wegens coronamaatregelen, apart moest reserveren. Oog in Oog met de Romeinen is dus een aparte tentoonstelling op de laagste verdieping (-2), waar het museum een grote aparte ruimte heeft gecreërd.

Deze aparte ruimte is in een U-vorm geconstrueerd. Je start en eindigt dus bij de balie. Het is aan die balie waar je een headset krijgt om toelichting te krijgen. Een goed systeem waar je de kaartjes naast objecten inscant in plaats van nummers in te typen. Én er is een versie voor kinderen.

Oog in Oog met de Romeinen: thema

Het thema van de tentoonstelling Oog in Oog met de Romein zijn…de Romeinen zelf! En dan gaat het écht wel over de dagdagelijkse Romein.

Deze tentoonstelling gaat immers over het dagelijkse leven van onze Romeinse voorouders. Sterfte, leiderschap, (bij)geloof, hygiëne…je komt over al deze topics wel wat te weten.

Het is dus niet zo dat er één groot topic is, zoals we in het verleden wel eens zagen in het Gallo-Romeins museum. Zo liep er al eens eentje met als thema gladiatoren, of een specifiek cultuurgebied uit het Romeinse Rijk.

Het is echter niet zo dat deze invulling met het dagelijkse leven als een beperking aanvoelt. Ik vind het goed afgestemd op de coronaperiode, waar bezoekers al blij zijn om nog eens aan cultuur te kunnen doen en het niet per se glitter en glamour moet zijn. We zijn allemaal wat meer bescheiden geworden in onze verwachtingen, wat me niet zo een slechte evolutie lijkt. Ik vond het wel leuk om nog eens ‘back to basics’ te gaan.

Unieke stukken in het Gallo-Romeins museum

De tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen pakt uit met de unieke stukken die ze tentoonstelt. Deze komen uit het befaamde British Museum, en dat is eraan te zien.

Zo kom je bij je bezoek dan wel voorwerpen tegen die je in andere musea misschien al eens hebt gezien. Maar de staat waarin de stukken van het British Museum verkeren, de volledigheid en ook het vakmanschap van de Romeinen zelf…het is allemaal van een hoger niveau dan je gewend bent.

Dit wordt dan ook nog eens aangevuld met een originele en hedendaagse insteek die in mijn ogen een deel van het DNA van het Gallo-Romeins Musem in Tongeren begint te worden. Tussen de historische artefacten worden er immers ook verschillende kortfilms getoond. Hedendaags qua insteek, maar ook wel authentiek qua boodschap en enscenering. Ze zijn een ingetogen maar mooie aanvulling op de getoonde collectie.

Mijn review van de tentoonstelling: Oog in Oog met de Romeinen

Ik mag duidelijk zijn: ik heb van mijn bezoek aan de tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen genoten. Mijn bezoek duurde in totaal iets minder dan een uur, maar ik ben blij dat ik ben geweest.

De artefacten die je kan bezichtigen zijn van een hoog niveau en daarom mooi én interessant om te zien. Het was de moeite waard om de samenwerking met het bekende British Museum aan te gaan.

Wil je meer weten over de tentoonstelling? Dat kan via deze link.

Ben je eerder geïnteresseerd om meer te weten te komen over het dagelijkse leven van de Romein? Dan kan ik je volgende boeken aanraden:

Een eerste boek is 24 uur in het oude Rome. Het vertelt verhalen over de gewone mens (een bakker, prostituee, scholier …) in het keizerrijk van Hadrianus (2de eeuw na Chr.). De verhalen zijn gebaseerd op citaten uit de klassieke literatuur, toenmalige recepten enz. Een dag in het leven van een Romein dus!

Een tweede boek dat ik hier in de kijker wil stellen is getiteld Het dagelijks leven in het oude Rome. Dit boek gaat over de Romeinen omstreeks 50 n. Chr en neemt ons mee naar de straten, de huizen maar ook opvoeding of de dagelijkse bezigheden van een Romein. Het lezen waard!

Bron:
Foto’s: Historicus Rob – tentoonstelling Oog in Oog met de Romein (Gallo-Romeins Museum Tongeren)