Er bestaan veel historische biografische films. Denk bijvoorbeeld maar aan Marina (over Rocco Granata), At eternity’s gate (over schilder Van Gogh), Cloclo (over Claude François), The Revenant (over Hugh Glass) of zelfs de serie Clark (over Clark Olofsson).
Het onderwerp van deze film review, Elvis, is de zoveelste in het rijtje. Of ze de moeite is? Dat lees je hieronder in mijn filmrecensie!
Elvis de film: over wat gaat het?
Veel uitleg over wat de film Elvis gaat is er waarschijnlijk niet nodig. Het gaat immers over één van dé wereldsterren die nog altijd wereldberoemd zijn. Met name: Elvis Presley, bijgenaamd ‘The King of rock & roll’.
Maar wie was Elvis nu eigenlijk? Alvast niet iemand die oud is geworden. Geboren in 1939 in Memphis (USA) overleed hij helaas al in 1977, amper 42 jaar. Een carrière met ups en downs en de nodige slechte levensstijl hadden bijgedragen tot zijn vroegtijdig heengaan.
Dit popicoon zou bekend staan voor zijn opzwepende muziek. Elvis Presley was dan ook één van de eerste artiesten in de up tempo rockabilly stijl. Bekende singles van Elvis zijn Love me tender, Are you lonesome tonight, A little les conversation, viva Las Vegas en nog zo veel meer.
Elvis Presley was echter ook lange tijd een acteur in de wat lichtere films, die door het icoon als hoofdpersonage vaak wel het nodige publiek trokken. Zolang hij maar zong in de films. Bekende voorbeelden hiervan zijn Jailhouse rock of Blue Hawaii.
Als artiest brak Elvis Presley talloze records die nog altijd stand houden. Zo is hij bijvoorbeeld 149 nummers in de Amerikaanse hitparade gehad, wat sindsdien niemand beter heeft gedaan. Hij stond ook het langste ooit achtereen op nummer 1 en heeft de meest opeenvolgende nummer 1 hits op een rij: niet minder dan 10.
Zelfs zijn huis en landgoed, Graceland genaamd, werd bekend en is nog altijd een plek waar veel fans Elvis Presley komen eren.
De film Elvis geeft een algemeen beeld van deze rasartiest. Van de start van zijn carrière tot en met zijn dood.
De film Elvis: niet enkel Elvis – Colonel Tom Parker
Het echte hoofdpersonage van deze film is echter niet Elvis, zoals je zou verwachten, maar Colonel Tom Parker. Wie denk je dan? Wel, deze man speelde misschien één van de belangrijkste rollen in het leven van Elvis Presley.
Colonel Tom Parker was immers meer dan twee decennia de manager van Elvis. Niet dat deze relatie zo hartelijk was, integendeel. Colonel Tom Parker had dan misschien wel Elvis Presley als artiest gelanceerd, ‘Elvis Presley aan de wereld gegeven’, maar de keerzijde van deze immens succesvolle medaille was een wurgcontract dat Presley zeer veel geld heeft gekost.
Vertelperspectief in de film Elvis: Colonel Parker
Je zou denken dat de film Elvis uit het perspectief van de rockartiest zelf wordt verteld, maar niets is minder waar. Regisseur Baz Luhrmann, ook bekend van bijvoorbeeld The Great Gatsby, kiest voor een nogal gewaagd vertelperspectief: dat van de door zowat elke Elvis fan verguisde Colonel Parker.
Film review: Elvis
Maar goed, je bent tot mijn film review van Elvis gekomen. Is de film het waard om te bekijken of niet? Daar ben ik je een dubbel antwoord op verschuldigd.
Laat me in deze filmrecensie beginnen met de negatieve kantjes van de film, alvast naar mijn mening. De film is afwisselend meeslepen. Waar ik bij een film als Bohemian Rapsody de hele tijd geboeid was, was dit bij de Elvis film al veel minder het geval. Er zitten wat stukken in die repetitief aanvoelen en daarom minder interessant zijn.
Bij biografische films is het ook altijd de vraag hoe historisch correct ze zijn en of ze dus een degelijk beeld van het hoofdpersonage scheppen. Aan de ene kant krijg je wel een leuk overzicht van de carrière van Elvis Presley. Aan de andere kant is de film héél algemeen en gaat het verhaal vaak kort door de bocht. Regisseur Luhrmann speelde hier handig op in door het vertelperspectief vanuit Colonel Parker. Die kan, en dat verwacht het publiek zelfs, foute of niet helemaal correcte info geven in zijn ‘persoonlijk verhaal’. Een slim handigheidje van de makers dus, om de kritiek op de historische correctheid te counteren.
Maar toch speelt die lichtheid de film wat parten. Ik ken zeker niet alles van Elvis Presley en ben geen echte fan, maar zelfs ik mistte al bekende stukken uit zijn geschiedenis. Zijn destructieve levensstijl wordt ook maar met het nodige minimum aangehaald, terwijl het toch een grote rol in de carrière en het leven van de King speelde.
Zijn er positieve dingen te vermelden? Zeker! De film is het kijken waard, zolang je je verwachtingen goed hebt ingesteld. Er komt ook veel muziek van Presley voor. Zeker leuk voor de fans dus.
Conclusie: film review Elvis
Mijn mening om deze film review van Elvis te besluiten: als je een grote fan bent van Elvis en al veel over hem weet, zal je waarschijnlijk teleurgesteld zijn bij het kijken van deze film.
Ben je nog niet zo bekend met Elvis Presley en zijn geschiedenis of vind je zijn muziek leuk? Dan zou ik zeggen: gewoon kijken!