Het liedje Marina van Rocco Granata is een wereldhit. Iedereen kent het, hoewel toch maar weinigen weten dat het ontstaan is in Limburg. Meer bepaald in de mijnstreek.
Wat ook niet geweten is, is dat de single eigenlijk ontstaan is in een toch wel dramatische context. Meer bepaald die van de mijnwerkers in de streek rond het Limburgse Genk. Het is ook die emotioneel zware periode vóór het grote succes van Rocco Granata dat door deze film wordt belicht. Ik heb de film Marina met veel interesse bekeken en hier krijg je mijn review.
De film Marina: een review
Waarom zou ik nu een review van de film Marina schrijven? Het is immers toch een film over Rocco Granata? Neen! Daar gaat het publiek vaak de fout in, vind ik. Deze film, geregisseerd door Stijn Coninx, vertelt immers de geschiedenis van de Italiaanse mijnwerkers die door de Belgische regering naar Limburg werden gehaald.
De film speelt zich in het eerste deel van de film ook af in Italië, net na de Tweede Wereldoorlog. Daar neemt Rocco, toen tien jaar, afscheid van zijn vader. Hijzelf, zijn kleine zus en zijn moeder blijven in het ouderlijke huis in Calabrië achter.
De vader verlaat zijn familie om enkele jaren als mijnwerker in de mijnen van Waterschei (bij Genk in Limburg) aan de slag te gaan. De Belgische regering lokt immers gastarbeiders met de belofte van een mooi loon en huisvesting. Ook Rocco, zijn zus en moeder zullen snel het mooie en zonnige Calabrië inruilen voor het druilerige België.
Wat volgt is een cultuurclash tussen de Italianen en de Vlamingen. Verschillend in cultuur en taal botst dit geregeld. Het is ieder voor zich en Rocco negeert zelfs de tegenkantingen van zijn vader en zet door. Zijn liefde voor muziek, en voor een Vlaamse blondine, maakt het leven soms moeilijk, maar wel de moeite waard.
De film Marina: de recensie
Is de film nu je kostbare tijd waard? Ik denk van wel. Ik ben zelf in de streek van Genk opgegroeid en vindt de film vaak herkenbaar. De clash tussen de Italiaanse cultuur met die van de Vlamingen heeft wel iets grappig, maar kent ook geregeld een racistische ondertoon. Daardoor sluit de film nauw aan bij de huidige problemen die immigranten tegenkomen.
Op vlak van geschiedenis vind ik de film Marina ook een mooi overzicht geven van het verhaal van de Italiaanse gastarbeiders die in onze mijnen kwamen werken. Ze hadden het zeker niet makkelijk. Zwaar werk, laag loon, slechte behuizing en gezondheid. Tel daarbij ook nog de vreemde Nederlandse taal en je kunt je makkelijk inbeelden dat vervreemding bij veel Italiaanse gezinnen voor strubbelingen zorgde.
Hierdoor ontstond er in de mijnstreek een geheel nieuwe cultuur die een mengelmoes werd tussen de cultuur van immigranten en die van de Vlamingen. Zeker de volgende generaties die opgroeiden in België worstelden hiermee, wat ook weer problemen gaf met hun (voor)ouders die nog sterk vasthielden aan de Italiaanse cultuur.
Marina: de film van Rocco Granata door Stijn Coninx. Mijn besluit
Hoewel de film Marina door Stijn Coninx een geromantiseerde toon kreeg, vind ik hem zeker de moeite waard om te kijken. Deze film over Rocco Granata belicht naast het biografische verhaal van de artiest Granata ook een belangrijk stukje geschiedenis van België. Met name de mijnstreek en haar gastarbeiders.
Reken daarbij ook nog een sterke cast zoals Evelien Bosmans en Matteo Simoni, die zeer overtuigend Italiaans spreekt en de accordeon speelt, en je krijgt een geslaagd project.
Verwacht echter geen film die enkel gaat over het succes van Rocco Granata. Integendeel. Deze film gaat eerder over al de tegenslagen die hij moest verwerken en stopt net wanneer zijn grootse carrière begint. Het is dus zeker geen constante feel-good-film.
Zeker de moeite waard om te kijken of om aan te schaffen dus. Een onderhoudende film die ons weer wat bijleert over de persoon Rocco Granata en over het lot van vele gastarbeiders in onze steenkoolmijnen.