Je zou het niet meteen op een geschiedenisblog verwachten, een The King’s Man review. Deze film wordt immers gecategoriseerd als een spionagefilm of avonturenfilm. Toch is het thema van The King’s Man, uit 2021, zo goed als volledig historisch. Daarom vond ik het de moeite waard om er deze film recensie over te schrijven.
The King’s Man (2021): de film
Laat me eerst even uitleggen waar de film The King’s Man over gaat. Een film die door de Covid-19 pandemie uitgesteld in de zalen kwam in 2021.
De naam doet misschien al een belletje rinkelen. Het is immers het derde deel in de reeks van de Kingsman films met hoofdpersonage Gary ‘Eggsy’ Unwin, gespeeld door Taron Egerton, ook bekend van zijn rol als Elton John in Rocketman. In dit derde deel The King’s Man doet Taron Egerton echter NIET mee. Iets wat veel fans van de filmreeks jammer vonden.
Waarom speelt Egerton niet meer mee? Simpel: de film The King’s Man speelt zich immers af in een periode ver vóór de eerste twee delen af, en is dus een soort prequel. We zien in dit derde deel immers het ontstaan van het geheime genootschap dat we in de eerste twee delen al leerden kennen.
Dat genootschap ontstond volgens deze film tijdens de crisis van de Eerste Wereldoorlog. En het is net die context die het waard maakt om The King’s Man review voor deze historische blog te schrijven.Want het is natuurlijk geen puur historische film zoals het geval is bij de andere filmrecensies die ik al schreef, zoals die van The Revenant, Fury, Jurassic Park, Le Mans 66, Master and Commander en Tulip Fever.
The King’s Man review
Waarom vond ik The King’s Man film nu goed? Wel, het is sowieso een avontuurlijke film met een sterke cast (onder andere Ralph Fiennes, Djimon Hounsou en Gemma Arterton). Dus als ontspanning kan de film al zeker tellen.
Maar mijn historisch hart was blij verrast tijdens het zien van deze film. Want het verhaal kan je grotendeels historisch correct noemen…tot natuurlijk het verhaal van The King’s Man ertussen wordt geweven.
Wat ik hiermee bedoel (een voorbeeldje zonder al te grote spoiler): de aanslag op Franz-Ferdinand die het vuur aan de lont van de Eerste Wereldoorlog stak wordt uitvoerig uit de doeken gedaan én getoond zoals het was. Alleen mislukte de eerste poging tot aanslag per toeval. Maar in de film wordt dan gedaan alsof het door toedoen van een lid van The King’s Man was.
Verder zijn er ook talloze verwijzingen naar historische figuren, zoals bijvoorbeeld ook Raspoetin.
Enerzijds vond ik de film daarom goed: het toont verschillende stukken geschiedenis uitgebreid en toch wel historisch correct te noemen. Ik denk dat een groot deel van de aanwezigen in de bioscoopzaal meer over de Eerste Wereldoorlog heeft geleerd, dan dat ze ooit in de klas deden.
Anderzijds kan het ook een nadeel zijn: want samen met de (vele) historisch correcte scènes wordt er ook veel fictie in verweven. Dit kan bij de kijkers een ander beeld van de geschiedenis creëren. En dat is toch een situatie die we best in het oog houden en genoeg context geven tijdens een les of via sterke en toegankelijke documentaires, boeken of podcasts.
The King’s Man (2021) recensie: besluit
Na het lezen van deze The King’s Man review heb je waarschijnlijk door dat ik de film de moeite waard vindt om te kijken. Zeker als je de eerste twee delen al leuk vond.
Wat je echter ook in deze recensie van The King’s Man film kon lezen, is dat de film naar mijn mening als geschiedenisleerkracht ook een verrijking kan zijn voor de historische kennis van de kijker. Als natuurlijk de context wat bewaard wordt, want er wordt wel fictie tussen de historische feiten verweven.
De film verdiende dus zeker meer kijkers. Want door de uitgestelde release waren het aantal ticketkkopers en de box office voor deze film lager dan verwacht.
Een leuke film om te kijken dus, zeker als je van geschiedenis houdt, maar hou feiten en fictie goed gescheiden!
Bron:
IMDB