Beeld je in: je loopt in één van de mooiste kathedralen op deze aarde. Je loopt tijdens je bezoek metje hoofd omhoog om al de pracht te bekijken. En dan zie je een groepje toeristen naar de grond kijken en foto’s nemen. Je nieuwsgierigheid is gewekt en je neemt ook eens een kijkje. En dan zie je het: een tegel op de grond met een opschrift over Clovis. Zo verliep mijn bezoek aan de kathedraal van Reims.
Ik heb al geschreven over mijn bezoek aan Reims en haar kathedraal en museum over het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar de tegel over Clovis was een leuke verrassing.
We hebben allemaal al wel eens over Clovis gehoord. Maar wie was Clovis? Wanneer leefde Clovis? En waarom heeft Clovis zich laten dopen? Dat zijn vragen die ik hier graag voor je beantwoord.
Wie was Clovis: de middeleeuwen en de Frankische koningen
Wanneer we het over Clovis hebben, dan hebben we het ook over de Frankische koningen in de middeleeuwen.
Clovis, ook wel Chlodovech genoemd, leefde van 466 tot 511. Hij was ook de eerste koning der Franken. En van hen vind je in België zelfs nog de Frankische wegen. Na de val van het Romeinse Rijk leefden de stammen in Gallië immers versnipperd. Maar het was koning Clovis die de Frankische stammen kon verenigen.
Het machtsgebied van koning Clovis lag waar nu zowat de moderne Frans-Belgische grens ligt. Het is dus niet vreemd dat we zijn naam in de kathedraal van Reims tegenkomen.
Wil je meer weten over de Franken? Dan kan ik je bij Bol het boek De Franken in België en Nederland aanraden.
De bekering en doop van Clovis:
Naast de Frankische koning kennen we ook de bekering en doop van Clovis.
Clovis liet zich dopen door Saint-Remi, de heilige Remigius. Hij was bisschop van Reims. Volgens de legende bracht een witte duif een flesje olie naar Saint-Remi. Het was die olie die hij gebruikte om Clovis te zalven. De duif met het flesje in de snavel is nu nog altijd het symbool van de heilige Remigius.
Dat Clovis zich bekeerde tot het katholieke christendom was een puur politieke zet. De religie was op een sneltempo populair geworden wat zorgde voor een grote en sterke achterban wanneer Clovis zich liet dopen.
Zijn beleid en acties veranderden na zijn bekering niet. Hij vermoordde nog altijd veel van zijn tegenstanders. Clovis bleef de krijgsheer en Frankische koning die hij daarvoor ook al was.
Clovis en de kathedraal in Reims
Gebeurde dit in de kathedraal in Reims waar de tegel te vinden is? Neen. Die werd immers pas in de 13de eeuw gebouwd. Ervoor stond er een basiliek die in 1211 door een brand volledig verwoest werd.
Het is wel op exact die plek waar Clovis werd gedoopt tijdens de middeleeuwen. Terecht een plek waar de kathedraal gebouwd moest worden en waar men de Frankische koningen kroonden!
Een tegel op de vloer: een verwijzing naar de rijke geschiedenis van koning Clovis
Het was maar één tegel in de kathedraal van Reims. Maar het was er eentje die me terug wierp naar de middeleeuwen ten tijde van de Frankische koningen.
Koning Clovis is immers nog altijd een personage uit de geschiedenis die tot onze verbeelding spreekt. Hij verenigde de Franken en liet zich dopen, een belangrijk punt in de geschiedenis van het katholicisme.
Wil je alles weten over Clovis? Dan kan ik je enkel maar het boek Clovis bij Bol aanraden!
Verder lezen:
Wikipedia Clovis
Wikipedia Reims