Tijdens mijn opleiding tot historicus heb ik vaak met historische kaarten gewerkt. Wat me altijd bijbleef was de Ferraris atlas. Daarom toon ik je hier graag het oude Rekem op de Ferraris kaart.
Een kaart van Rekem
Zoals je hieronder kunt zien heb ik de kaart van Rekem geplaatst. Als je op de kaart klikt wordt hij groter.
Deze Rekem kaart komt uit de Ferraris atlas, een 18de eeuwse kaartenverzameling.
Je ziet op deze kaart duidelijk hoe het landschap er uitzag op het einde van de 18de eeuw. Zo zien we veel akkers en velden. Deze zijn afgebeeld door de kale, lichter gekleurde, stroken met lijntjes op. De rode gebouwen op de kaart zijn de gebouwen van het oude Rekem.
De bomen die je rond het oude Rekem ziet staan zijn volgens mij boomgaarden. Ze zijn herkenbaar aan de mooie rechte lijnen waarop de bomen geplaatst zijn.
Ook mooi om te zien zijn de wegen die omzoomd zijn met bomen. Je ziet daarbij ook duidelijk een hoofdweg richting Neerharen (en verder naar Lanaken).
Het oude Rekem op kaart
Wat is nog leuk om te zien op deze kaart van het oude Rekem? Dat is het kasteel. Op de kaart aangeduid rechtsboven met de benaming ‘Chateau’.
Het kasteel is het grotere rode gebouw rechts van het centrum van het oude Rekem. Je ziet duidelijk een oprijlaan richting het gebouw, met bomen aan weerszijden.
Links ervan zijn er weer rijen bomen te zien. Een vrij grote boomgaard. Deze behoorden waarschijnlijk toe aan het aangrenzende rode gebouw met het zwarte kruisje op: de kerk.
Het oude Rekem vs. het nieuwe Rekem op kaart
Ik leg als besluit nog even de nieuwe kaarten ook op tafel. Hierin zie je duidelijk nog de resten van het oude Rekem zoals hierboven op de 18de eeuwse kaart uitgebeeld.
De Paterstraat en de Herenstraat is duidelijk de rechte straat die je ook op de Ferraris kaart van Rekem herkent. De onderstaande huizenrij met onder de huizen de tuinen zijn ook nu nog altijd zichtbaar.
De straat werd wel doorgetrokken in wat de Kanaalstraat is geworden. Deze snijdt zo een stukje van het oudere kasteeldomein af. De straat die vroeger een bocht naar onder maakte om dit domein te omzeilen bestaat echter nog altijd: Oude God.
Natuurlijk is ook de aanleg van het kanaal een groot verschil met het 18de eeuwse oude Rekem.
Oproep:
Ik lanceer graag deze oproep: zelf ben ik niet van Rekem en vergissen is menselijk. Heb je fouten opgemerkt? Laat dat dan zeker weten via mijn contactformulier en ik pas het snel aan.
Heb je echter meer informatie over details van deze kaart van Rekem? Ook dan mag je me dat laten weten via mijn contactformulier.
Alvast bedankt!
Bekijk de gehele kaart: http://www.ngi.be/NL/NL1-4-2-3
Wil je trouwens de Ferraris atlas in je bezit hebben? Dan raad ik je dit exemplaar aan: