Historicus Rob

Hallo, ik ben Rob en schrijf deze geschiedenisblog. Ik ben een historicus en leraar. Met deze geschiedenisblog wil ik mijn passie voor geschiedenis met jullie delen. Veel leesplezier!

  • Geschiedenisblog
  • Gent
  • Lanaken
  • Recensies
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

De geschiedenis van gewijde gestreken Gentse mastellen

“Zin om een gestreken mastel te eten?”.  Als Limburger in Gent had ik geen idee wat dat was, een ‘gestreken mastel’. Laat staan dat ik wist dat er ook iets bestaat als ‘gewijde mastellen’. En ik vond het al helemaal gek worden toen bleek dat je het kan eten.

Nochtans is een Gentse gestreken mastel een lokaal streekproduct dat op mijn lijf geschreven staat. Want een gewijde mastel is een historisch streekgerecht, vooral klaargemaakt in de Gentse wijk Patershol, in het centrum van de stad. Ik groef wat dieper in de Gentse cultuur en vertel je hieronder graag meer over de geschiedenis van dit gerecht.

De geschiedenis van de gewijde gestreken mastel van Gent: Sint-Hubertus

Het recept van de gestreken mastellen kent haar origine zo’n 900 jaar geleden. We zitten dan volop in de middeleeuwen. Een moment dat Gent als stad haar vlucht omhoog kende. Maar ook in Brussel kende men dit gebak.

Op dit moment eten de Gentenaren de gestreken mastellen vooral tijdens de Patersholfeesten jaarlijks in augustus.

Maar weinig mensen weten dat de Gentse mastellen eigenlijk op een andere periode in het jaar. Namelijk in november.

Gentse mastel

Op 3 november is het de dag van Sint Hubertus, de patroonheilige van de jacht. Volgens de legende zouden gewijde mastellen beschermen tegen hondsdolheid. Als je als jager tenminste je Gentse mastellen door een pastoor liet wijden. Vandaar de ‘gewijde mastellen’ van Gent.

Maar wat is dat nu eigenlijk, een Gentse gestreken mastel?

Een Gentse gestreken mastel, of ze nu gewijd is of niet, is een gebak dat gezien wordt als typisch streekproduct. De ingrediënten zijn een soepel deeg en zeker niet te vergeten bruine kandijsuiker en kaneel. Het broodje is rond met een kuiltje erin. Het wordt doorgesneden met hiertussen zouteboter,bruine kandijsuiker en kaneel.

gestreken mastel gent

Je eet een Gentse mastel vaak droog. Dit betekent dat ze is afgekoeld maar in een lauw oventje op temperatuur wordt gehouden terwijl ze regelmatig wordt omgedraaid. Mjin voorkeur gaat echter naar een vers gestreken mastel.

Ik heb het trouwens vaak over gestreken en ja, dat betekent inderdaad wat je denkt. Want als je het broodje van een mastel hebt gemaakt, dan wordt het gestreken tussen aluminiumfolie. Hierdoor wordt het een platte koek, smelt de suiker en wordt de kaneelsmaak wat sterker. En dat maakt dit streekproduct net zo typisch en…heerlijk!

De Gentse gestreken mastel: recept

Ik ben geen chef kok,maar ik geef je het hier graag mee: het recept voor een Gentse gestreken mastel


Ben je trouwens op zoek naar écht historische recepten? Historica Annelies Van Wittenbergh dook de geschiedenis in en zocht ze voor je uit. Dat mondde uit in een receptenboek met geschiedkundige omkadering. Het kookboek Smaak! kan ik dus alleen maar aanraden! En je kan het hier verkrijgen.


Een smakelijke geschiedenis van de gewijde Gentse gestreken mastellen

Ik vond het wel leuk, die smakelijke kennismaking met de gestreken mastellen. En als ik in De wijk Patershol in het centrum van Gent op een terrasje vertoef, dan ga ik zeker nog eens zo’n Gentse mastel eten. Of het een gewijde gestreken mastel zal zijn is nog maar de vraag…

Ken je zelf ook de geschiedenis van een streekproduct en wil je dat delen op mijn blog? Neem dan zeker eens contact met me op!


Wil je Gent nog verder verkennen? Dan is dit natuurlijk de ideale handleiding: Time To Momo

Bron:
Wikipedia
Streekproduct

Anderen lazen ook:

  • emperor gent
    Mijn figuratie voor de emperor film in Gent
  • Gent uitzicht Belfort
    Sint-Baafskathedraal Gent: uitzonderlijk bezoek aan de toren
  • Het verhaal van het verdronken eiland Testerep
    Het verhaal van het verdronken eiland Testerep
  • ontstaan van België 1830 belgische revolutie
    Het ontstaan van België: de Belgische revolutie in 1830

Hoeveel mensen delen jouw achternaam in België >

Meer lezen:

  • Het verhaal van het verdronken eiland Testerep
    Het verhaal van het verdronken eiland Testerep
  • emperor gent
    Mijn figuratie voor de emperor film in Gent

Ferraris kaart atlas button

Laatste nieuwe artikels:

De populairste meisjesnamen & jongensnamen doorheen de tijd

De geschiedenis van Delfts Blauw: bezoek aan museum

Bialetti: geschiedenis van een koffiepot

Topics

  • Geschiedenisblog
  • Gent
  • Lanaken
  • Recensies
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

Inschrijven nieuwsbrief

Navigatie

  • Geschiedenisblog
  • Gent
  • Lanaken
  • Recensies
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

Disclaimer:
de advertenties op deze website komen
van derde partijen waaronder:
– Google Adsense
– Daisycon
Historicus Rob is niet verantwoordelijk
voor de inhoud van deze advertenties.

Onderwerpen

5de eeuw 6de eeuw 10de eeuw 12de eeuw 13de eeuw 14de eeuw 15de eeuw 16de eeuw 17de eeuw 18de eeuw 19de eeuw 20ste 20ste eeuw 21ste eeuw België Boekrecensie Denemarken Ditjes&Datjes Duitsland Europa Film recensie Film review Frankrijk Gellik Gent Historicus Italie Kesselt Lanaken Media middeleeuwen museum Nederland Neerharen Onderwijs Op uitnodiging Oudheid prehistorie Rekem Reviews Smeermaas Tweede Wereldoorlog USA Veldwezelt Verenigd Koninkrijk
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief >
Meer weten
Deze website gebruikt cookies om je bezoek te vergemakkelijken & voor marketingdoeleinden. Door verder te surfen ga je akkoord met het gebruik van cookies. Voor meer info mag je me contacteren via de contactpagina. Veel leesplezier!

Aanvaarden & website bezoeken Meer info
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT