De VRT was zo vriendelijk me erop te wijzen dat begin 2019 weer een nieuwe docureeks van Arnout Hauben (De Chinezen) verschenen is: ‘Rond de Noordzee’.
Ik kreeg zelf al wat persinfo mee en heb nu de eerste aflevering bekeken. En natuurlijk deel ik graag mijn mening hierover met jullie. (de review van het boek lees je hier)
Op zoek naar het boek van de docureeks? Dat vind je hier op Bol.com!
Arnout Hauben: ieders favoriet (?)
Je kan je natuurlijk de vraag stellen: wie kijkt er nu niet graag naar een documentaire van Arnout Hauben (en zijn kompanen). Toegegeven, je kan zeggen dat er wat sleet zit op zijn verwonderende (naïeve?) manier van in de wereld staan, maar aan de andere kant trekt hij je zo telkens mee in een moment van verwondering. Want niets is leuker dan bij te leren en verwonderd te zijn, ook al duurt dat momentje maar even.
Zelf ben ik in de eerste plaats fan van Arnout Hauben, omdat ik met hem dezelfde blik op de wereld lijk te delen. Het zijn de kleine, vaak historische maar vooral ook menselijke, verhalen die interessant zijn. Om dan met die persoonlijke verhalen het grote maatschappelijke verhaal te illustreren en te ondersteunen
Denk bijvoorbeeld aan ‘Ten Oorlog’, waar lokaal verdriet het bekende maar té algemene verhaal van de Groote Oorlog aanvulde.
Die blik op de wereld zorgt voor een brede invalshoek die elke kijker op een gegeven moment wel zal bevallen en iets bijleert. Alleen daarom al is een documentairereeks van Arnout Hauben het kijken waard.
Rond de Noordzee: review
Maar wat meer over Rond de Noordzee. Natuurlijk wordt de Noordzee gebruikt als reden om op pad te gaan (hetzelfde wat al gedaan werd met de wandelroute naar Compostela of de frontlinies). Met het verschil dat de nadruk nu op het zoute zeeleven zal liggen.
Vooral de impact van de zee op ons leven is hierbij interessant. Want het creëert een andere cultuur dan pakweg de Limburgse bossen. Dat wordt in de eerste aflevering al duidelijk met Brugge en de impact van het water daar.
Ook naar de – voor mij – minder bekende plekken van de kustlijn ben ik benieuwd. Zoals bijvoorbeeld de Shetlandeilanden. En uit persoonlijke interesse vind ik het veelvuldig gebruik van de drones om mooie plaatjes te schieten ook top.
Het boek Rond de Noordzee
Arnout Hauben houdt het trouwens ook deze keer niet enkel bij een documentaire. Er bestaat ook een boek ‘Rond de Noordzee’ en de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk van Oostende is het decor van een fototentoonstelling van de kustlijnen.
Geïnteresseerd in het boek? Koop het dan hier bij Bol.com!
Kijken naar Rond de Noordzee van Arnout Hauben?
Is ‘Rond de Noordzee’ nu een aanrader? Wel, het verwachte niveau van documentairemaker Arnout Hauben wordt behaald. En volgens mij kan deze docureeks de kijker een concreter beeld van een bepaalde (kust)wereld geven, zoals ook kuststeden als Oostende.
Waar in ‘Ten Oorlog’ nog een frontlinie werd afgewandeld en alles in het kader van het grote verhaal stond, vind ik persoonlijk dit concept van de Noordzee interessanter. Tijdens mijn geschiedenisopleiding heb ik al vaker geleerd over de eigenheid van een cultuur die rond een zee woont (met als vaak gebruikt voorbeeld natuurlijk de Middellandse Zee).
Ik ben zeer nieuwsgierig om meer te weten over die cultuur rond de Noordzee. Hoe leven mensen er…en over-leven ze er? Zijn er parallellen tussen de mensen die in België aan de kust wonen, of aan de Franse kust of Deense kust wonen? En wat met de impact van de stijgende zeespiegel? Ook het historische verhaal van de Noordzee, denk bijvoorbeeld aan Testerep of Rungholt en omliggende culturen wordt uitvoerig uit de doeken gedaan. En daarom is het interessant voor elke fan van geschiedenis, cultuur en maatschappij.
Ben je nieuwsgierig naar dit soort vragen? En wil je meer weten over cultuur, geschiedenis en de mensen die rond de Noordzee wonen? Dan is deze docureeks een goed idee om te volgen.
Maar weet dat de hoofdrolspeler de zee zal zijn. Wil je een documentaire die dieper ingaat op andere onderwerpen (zoals oorlog, economie of een bepaald land), dan raad ik je aan verder te speuren. Want soms wandelen de documentairemakers wel op een heel afdwalend pad (denk aan het té uitgebreide verhaal over het doopsel van een salonhondje).
Voor de kijkers: alvast veel kijkplezier gewenst!
Bron foto’s: VRT
Op zoek naar het boek van de docureeks? Dat vind je hier op Bol.com!