Ik geef het toe: naast geschiedenis ben ik ook fan van chocolade. En mijn vrienden weten dat maar al te goed. Daarom kreeg ik van een goede vriendin een zakje met Mozart kugel. Chocolade met een geschiedenis dus!
Mozart kugel: snoep uit Oostenrijk
De Mozart kugel (ook wel Mozartkugel geschreven) is iets typisch voor Oostenrijk. Dat verraadde de naam natuurlijk al.
De lekkernij is een rond snoepje en bestaat uit chocolade met als kern marsepein en pistache. Het is dus niet zomaar een zoveelste stukje chocolade.
Omwille van de vorm en textuur worden ze ook wel Mozartbonbons (Mozart bonbons) genoemd.
De geschiedenis van de Mozart Kugel
Er is natuurlijk wel een reden waarom de bonbon Mozart Kugel heet en ze overal in Oostenrijk (en zeker in Wenen) te vinden is.
De uitvinder zou Paul Fürst zijn geweest. Hij was een banketbakker in Salzburg (Oostenrijk) en bedacht de Mozartbonbon in 1890. Je kan de winkel nog altijd terugvinden op de Brodgasse nummer 13.
Hij vernoemde zijn creatie naar Amadeus Mozart. Een eerbetoon, maar natuurlijk commercieel ook een goeie zet.
Mozart Kugel: commerciële fout
Bakker Fürst bedacht dan wel een lekker chocoladesnoepje met een sterke naam, commercieel heeft hij een zware fout gemaakt.
De banketbakker vergat immers een patent op zijn creatie te nemen. Dat zorgde voor veel concurrentie, die er ook in geslaagd is om de originele Mozart Kugel naar de achtergrond te verdringen.
Het originele snoepje is verpakt in grijs zilverpapier, terwijl de grote commerciële concurrent (gemaakt door Mirabell) in rood/geel papier verpakt is. Het is ook Mirabell die overduidelijk marktleider is met dit snoepje.
Discussies tussen bedrijven gingen zo ver dat bijvoorbeeld voor de industrieel gemaakte bonbons (Fürst maakt ze ambachtelijk), enkel de Mirabell snoepjes rond mogen zijn. De anderen moeten afgevlakt worden. Maar ook de naam doet ertoe: Mozartkugel of Mozart-Kugel. Het bleek, en blijkt nog altijd, een harde business te zijn met dit Mozart snoep.
Recept van de Mozart bonbon/Mozart Kugel
Ik geef je nog snel de bereiding van de Mozart Kugel mee. Want het is niet zo alledaags als je zou denken. Een Mozart bonbon wordt immers als volgt gemaakt:
De kern van marsepein met pistachenootjes wordt gerold en gemaakt. Die wordt dan op een verticaal stokje gestoken. Eenmaal opgestoken wordt er donkere chocolade over gegoten, waarna het wachten is tot deze stolt. Uiteindelijk wordt het hard geworden bolletje van het stokje gehaald. Het overgebleven gaatje wordt dan nog opgevuld met wat chocolade.
Voor iedereen die Oostenrijk eens bezoekt: zeker eens proberen!
Wil je de stad Wenen met haar Mozartbonbons ontdekken? Dan kan je één van de volgende reisgidsen meenemen:
Verder lezen
Wikipedia NL
Wikipedia EN
Mirabell