Wist je dat…snelheidsboetes al meer dan een eeuw bestaan? Ergens op het internet zwerft er een foto van een oud document rond. En dat klein stukje archiefpapier zou wel eens de oudste snelheidsboete ooit kunnen zijn.
De eerste snelheidsboete?
16 mei 1895. Dat is de datum van de vermoedelijke oudste officiële snelheidsboete. En die schreef de politie uit in…Duitsland Duidelijk niet voor niets het land van de autosport!
Het was ene Alexander Gutermann die deze bedenkelijke eer toegeschreven kreeg. Let trouwens op de manier waarop deze Gutermann wordt aangesproken: “Sehr geehrter” (zeer geëerde). Een beleefde tijd, maar Alexander Gutermann zou zijn straf niet ontlopen.
De boete bedroeg toen 3 Duitse mark. Omgerekend is dat nu zo’n 50 euro. Eind 19de eeuw was dat ongeveer het dagloon van een arbeider.
Wat was er gebeurd?
Waarom kreeg deze Gutermann nu deze verkeersboete? Volgens de snelheidsboete had hij met zijn “Benz-Motor-Pferd” (letterlijk vertaald zijn “Benz-Motorpaard”) te “gezwind” door de straten van Denzlingen gereden.
Maar hoe kon de politie in 1895 nu zeggen dat iemand te snel reed? Flitspalen had men natuurlijk niet. En al zeker niet in het kleine Denzlingen, een dorpje in de Duitse deelstaat Bäden-Wurttemberg, niet ver van Freiburg im Breisgau. Maar men had een andere manier om te kijken hoe hard het ‘Benz-Motorpaard’ reed.
Want naast gezwind had Alexander Gutermann zo hard gereden dat de gordijnen van het lokale café hadden bewogen! Je kunt je natuurlijk indenken dat eind 19de eeuw, toen de automobiel nog maar zo’n 10 jaar bestond, zoiets indruk maakte. Al reed een auto in die tijd nog geen…20 kilometer per uur! De snelheidslimiet daarentegen lag op 6 kilometer per uur. Een snelheid die de gordijnen normaal gezien wel met rust laat.
Wie was Alexander Gutermann?
Volgens één van zijn nakomelingen, Carla Mauersberg, was de snelheidsovertreding geen uitzondering. Want Alexander Gutermann zou een echte snelheidsduivel geweest zijn. En in die tijd ook één van de eerste eigenaars van een auto.
Alexander Gutermann kon zich de boete trouwens wel veroorloven. Want hij was de eigenaar van een groot bedrijf in de naai-industrie.
Het Motor-Pferd bezichtigen
Je kunt trouwens nog altijd de automobiel van Alexander Gutermann bezichtigen. Het ‘Motor-Pferd’ zou zich in het PS. Speicher museum in het Duitse einbeck bevinden. Het museum vertelt de geschiedenis van de fiets van de auto.
De start van de automobiel: de Benz-Patent-Motorwagen
Ik vond deze snelheidsboete een leuke anekdote, maar het maakte me ook nieuwsgierig om meer te lezen over die eerste automobiel ook. Maar dat vertel ik in een ander artikel over de geschiedenis van de Benz-Patent-Motorwagen.