Koffie is één van de meest populaire warme dranken ter wereld, waarschijnlijk heb je er zelf al liters van op. Een koffie is echter niet zomaar een koffie. Denk maar aan al die soorten: espresso, latté of…een cappuccino.
De cappuccino is zowat de meest gedronken koffievariant. En terecht, want door haar mildheid is ze toegankelijk voor een groot publiek. Met welke koffiepot ze vaak wordt gezet? Ik gok met de bekende Bialetti perculator die je vast en zeker herkent uit de speciaalzaak.
Maar wist je dat de cappuccino een hele geschiedenis heeft? Ik bedoel dan niet alleen maar de ontstaansgeschiedenis van deze koffie, maar ook de oorsprong en ontstaan van de naam cappuccino. Ik leg het alvast graag allemaal voor je uit!
Wat is een cappuccino?
Laat me alvast eerst kort uitleggen wat een cappuccino is. De cappuccino is één van de vele koffievarianten die je op restaurant of café kan bestellen.
De cappuccino zoals ze nu geserveerd wordt bestaat uit 3 delen: 1/3 koffie, 1/3 melk en 1/3 melkschuim. Hierdoor is deze koffie minder sterk dan pakweg een espresso, wat een kleine pure koffie is. De melk verdunt immers de koffie en maakt haar minder sterk.
Italië is het koffieland bij uitstek en als we hun regels volgen, dan hoort de cappuccino bij het ontbijt. En enkel en alleen maar bij het ontbijt, volgens de strenge koffieliefhebbers. Bestel dus maar best geen cappuccino in de namiddag of avond als je op vakantie in Italië bent!
Oorsprong van de cappuccino: een rijke afkomst
De cappuccino komt echter niet oorspronkelijk uit Italië, maar uit een ander land dat wel wat ervaring heeft met chocolade, gebak en koffie. Namelijk Oostenrijk.
Naast de chocoladen Mozartkugel, kende de hoofdstad Wenen een rijke traditie met koffiehuizen. Daar kon je een zogenaamde Melange bestellen: een koffie met melk, maar ook met kruiden, suiker en zelf ei. De smaak van onze historische voorouders kan wel eens raar overkomen voor de hedendaagse mens!
De precieze mengeling en hoeveelheid melk in de Melange koffie hing af van de smaak van de klant. Uiteindelijk zouden de Italianen deze mengeling perfectioneren tot de koffie die we tot op de dag van vandaag onze cappuccino noemen. Je kan dus zeggen dat de cappuccino ontstaan is in Wenen, waarschijnlijk al in de 18de eeuw, waarna ze in Italië verder tot een populaire koffie uitgroeide.
De oorsprong en ontstaan van naam cappuccino: verklaard
We hadden het voorlopig over de Melange koffie waaruit de cappuccino ontstond. Maar wat is nu de oorsprong en herkomst van de naam cappuccino?
Wel, zoals ik al aanhaalde kon de klant vroeger zelf de hoeveelheid melk bepalen. Dat deed men vaak door het benoemen van de kleur van de koffie die men wou. Zwart is natuurlijk zonder melk, bruin of beige met melk.
De mythe, want een sluitende ontstaansgeschiedenis bestaat er niet, zegt dat men naar de cappuccino verwees met de naam Kapuziner Kaffee. Of vertaald: een Capucijner koffie. Het is deze mythe die ons de geschiedenis doet induiken.
Want de kapucijnen kennen we als de christelijke minderbroeders uit de orde van de fransciscanen, die op het einde van de 15de – begin 16de eeuw gesticht werden. Vanuit Italië zwermden zij uit tot in de Nederlanden, met toestemming verleend door de paus zelf. zij kregen hun naam dan weer van de verwijzing in het Italiaans naar hun typische habijtkap: de cappuccio.
Deze kapucijnen droegen een habijt. Een bruingekleurde habijt. En laat het nu net naar deze habijt zijn waarnaar men verwees om een specifieke Melange koffie te bestellen. De Kapuziner Kaffee, wat later verbasterd werd tot de cappuccino, was dus een koffie met net genoeg melk om de bruine kleur van de kapucijnen habijt te creëren. De herkomst van de naam cappuccino heeft dus een religieus kantje!
Een andere mythe: de Franziskaner koffie
De mythe over de capucijnen wiens habijtkleur de naam aan een koffie verleende is niet het enige verhaal dat over koffie en monniken bestaat. Zo zou men vroeger ook de Franziskaner koffie besteld hebben, die dan weer verwezen naar de Fransiscanen, een andere geloofsorde met een lichter gekleurde habijt.
Besluit: oorsprong en ontstaan van de naam cappuccino
Je zou het nooit gedacht hebben als je een koffie bestelde, maar de naam verwijst dus hoogstwaarschijnlijk naar de kleur van de koffie die leek op de habijt van de kapucijnen minderbroeders.
De oosprong en de naam van de cappuccino is echter volledig duidelijk en bewezen,. Maar het religieuze verhaal van de afkomst en herkomst van de cappuccino naam is wel algemeen aanvaard.
Alvast een leuk weetje om te vertellen tijdens je volgende koffiemomentje met vrienden of familie!