Een grote titel springt in het oog, vet gedrukt op de voorpagina van de krant ‘Limburger Koerier’. De datum? Vrijdag 19 juni 1936. In België heerste er toen blijkbaar een ware stakingskoorts. Zo legden in België wel 400.000 arbeiders het werk. Deze stakingsgolf begon op 2 juni en eindigde pas op 21 juni 1936.
Het was een hete zomer toen. Want zowel de stakers als de ordediensten reageerden hard op elkaar. De Limburger Koerier heeft het dan ook over de de overheid die met geweld de orde zou handhaven.
Het waren de Antwerpse dokwerkers die het werk begin juni hadden neergelegd. De mijnwerkers in Luik en de Borinage zouden al snel volgen. Maar ook in Limburg voelden we de staking.
Hardhandige staking in de rubberfabriek van Lanaken
Ook in Lanaken woedde toen de stakingskoorts. Meer bepaald in de rubberfabriek van Lanaken.
Daar liepen de spanningen hoog op. Het krantenartikel vermeldt zelfs vernielingen die de stakers zouden hebben aangebracht. Het ging hier dan waarschijnlijk over vernielingen aan de machines in de fabriek zelf.
Ook in Lanaken kon je dus het agressieve en woelige karakter van de stakingen zien. De vernielingen in de rubberfabriek die de krant vermedlt vonden plaats op woensdag 17 juni 1936.
Ook stakers aan het Albertkanaal in Lanaken
De rubberfabriek in Lanaken was echter niet het enige slachtoffer van de stakingen die in 1936 plaatsvonden. Ook aan het Albertkanaal legden de arbeiders het werk neer.
De aanleg van dat Albertkanaal was ondertussen al enkele jaren bezig. Men was in 1930 begonnen, ter ere van 100 jaar ontstaan van België. De werken zouden pas eindigen in 1936.
Zelf informatie over stakingen in Lanaken of aanleg Albertkanaal?
Heeft u zelf nog informatie over deze (of andere) historische stakingen in Lanaken? Over de rubberfabriek in Lanaken? Of over de aanleg van het Albertkanaal in Lanaken? Dan mag u me altijd uw verhaal als bijdrage doorsturen via mijn contactformulier:
[contact-form-7 id=”52″ title=”Contact form 1″]