Een bezoekje brengen aan de Leopoldskazerne van Gent. Dat had ik altijd al eens willen doen én is me gelukt. Het vinden van militair erfgoed levert immers altijd interessante verhalen op. Maar de Leopoldskazerne in Gent heeft voor mij ook een sentimentele waarde.
Met mijn fotocamera in de aanslag trok ik naar deze bekende plek in Gent. Klaar om de sfeer op te snuiven.
Mijn geschiedenis met de kazerne van Gent
De kazerne van Gent heeft me altijd wel geïntrigeerd. Mijn vader heeft er vroeger nog weken verbleven, tijdens zijn legerdienst. Ik kende dus al wat verhalen over de kazerne, de verblijven en de (sportieve) drilloefeningen die men er hield. Toch was ik er nog nooit geraakt. Tot nu.
Onlangs vond er echter een boekenverkoop voor het goede doel plaats. Het moment om tijdens het weekend eens de opengestelde hoekjes van de kazerne te bekijken.
Leopoldskazerne: de geschiedenis van een kazerne in Gent
De Leopoldskazerne in Gent, door velen ook de Leopoldkazerne of ‘het Leopolleke’ genoemd, heeft een rijke geschiedenis. Die is zowel militair als niet-militair getint.
Op de plek waar de Leopoldskazerne nu staat, stond de infanteriekazerne van de Katenberg. Die zou in 1830 echter gesloopt worden omdat ze het zicht op de stad belemmerde.
De bouw van de Leopoldkazerne vond dan weer een zeventigtal jaren later plaats rond de eeuwwisseling: 1902-1906. Architect Modeste de Noyette zorgde dat het vijfhoekig geboud een eclectische stijl kreeg.
De Leopoldskazerne van Gent tijdens de wereldoorlogen
De Leopoldskazerne in Gent kende een woelige oorlogsgeschiedenis. Zo bezetten Duitse troepen haar tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij doopten de kazerne van Gent om tot de “Kaserne Kaiser Wilhelm”.
De Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog waren echter ook positief nieuws voor de Leopoldskazerne. Zij vervingen immers de gasverlichting door elektriciteit en moderniseerden het keukencomplex.
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven er Duitse troepen in de Leopoldskazerne. Zij betekenden minder goed nieuws. Ze verwijderden immers vijf torenspitsen en zowat alle ijzeren sierspitsen. Want de Luftwaffe plaatsen zowel een radarinstallatie als luchtafweergeschut in de kazerne van Gent.
Een nieuwe functie voor de Leopoldskazerne van Gent
Het Belgische 2de Linie Regiment dat oorspronkelijk de Gentse kazerne bevolkte werd na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland ingezet (BSD). Daarom kenden de gebouwen nieuwe bewoners: namelijk scholen en andere diensten.
Zo zou de medische dienst vanaf 1955 naar de Leopoldskazerne verhuizen. Dit zou de medische opleiding voor militairen verzorgen.
Ook het Hoger Instituut voor Schone Kunstens (HISK) heeft er nu haar intrek genomen.
De Leopoldskazerne van Gent: een bezoekje waard
De Leopoldskazerne van Gent is zeker een bezoekje waard. Naast een diverse geschiedenis is het ook een indrukwekkend beeld als je door de toegangspoort het wijde binnenplein opwandelt. Het gebouw neemt ook een prominente plaats in het Gents stadsbeeld in. Eens naar de binnenkant kijken kan dus zeker geen kwaad.
Ben jij er ook gelegerd geweest?
Ben jij ook in de Leopoldskazerne gelegerd geweest? Voor een historisch project verzamel ik leuke en interessante getuigenissen die meer vertellen over de Leopoldskazerne. Wil je zelf een verhaal (kan anoniem) delen? Geef medan zeker een seintje via mijn contactformulier!