2 speciale euromunten
Als historicus valt je oog al eens sneller op voorwerpen die verwijzen naar gebeurtenissen uit het verleden. Het was dus leuk om in mijn portefeuille plots deze schoonheid tegen te komen. Een zeldzame 2 euromunt over de Eerste Wereldoorlog.
Als ik al ergens gelezen had dat deze speciale euromunten werden geslagen, dan was ik het blijkbaar al vergeten. Niet verwonderlijk natuurlijk, aangezien men ons in 2014 met allerlei boeken, reportages en evenementen over de Eerste Wereldoorlog om de oren sloeg. Niet slecht natuurlijk, en zeer vaak heel interessant, maar een overkill loerde bij mij toch al om de hoek.
Ben je trouwens een verzamelaar van 2 euromunten? Dan raad ik je zeker aan een verzamelmap voor verzamelmunten hier te kopen. Ken je de WO1-euromunten nog niet? Lees dan zeker hieronder verder:
Zeldzame 2 euromunten ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog
Het is natuurlijk niet te verbazen dat er in België een, toch wel zeldzame, 2 euromunt met een verwijzing naar de Eerste Wereldoorlog zou geslagen worden. Het was immers 2014, toen het 100 jaar geleden was dat de Groote Oorlog begon.
En het land kreeg natuurlijk heel wat te verduren. Zeker in de Westhoek aan de Ijzer (waarover trouwens een indrukwekkend boek te koop is). In heel België organiseerde men activiteiten rond de herdenking van deze gebeurtenis. Een herdenking waarbij dus ook de euro muntstukken er aan mochten geloven.
Beschrijving van deze 2 euro herdenkingsmuntstuken
Op het munstuk is de klaproos te zien. De bekende rode poppy die vooral in Groot-Brittannië symbool staat voor de Eerste Wereldoorlog. Elk jaar, ook wanneer het geen speciaal herdenkingsjaar is, dragen Britse politici, bekendheden, tv-presentatoren en vele anderen een opgespelde plastic klaproos in weken voor 11 november.
Ook in België wonnen deze speldjes aan populariteit. Hoewel ze zelfs in het herdenkingsjaar nog niet zoveel gedragen werden als over het Kanaal, waar wekenlang elke publieke persoon een klaproosje opspelt. Dit ter gelegenheid van de wapenstilstand en ter nagedachtenis van de vele Britse soldaten die aan het front sneuvelden. Het terugkerende fenomeen van deze geste toont aan hoezeer de Britten nu nog altijd getraumatiseerd zijn door het geweld en de hoge dodentol van de Eerste Wereldoorlog.
Verder staat op de twee euromunten ook de jaren 2014-2018 en de zin ‘The Great War Centenar’ gegraveerd. Natuurlijk verwijst dit naar de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Hoe raar het ook mag klinken, maar het is al meer dan een eeuw geleden dat deze oorlog begon. Het trauma was echter zo groot dat het nog altijd ons collectief geheugen zit.
Natuurlijk staat ook de landsnaam in de drie officiële talen op de euromunt geslagen: België – Belgique – Belgien.
Toerisme en WOI
Toch is het duidelijk nog altijd een groot trauma in het collectief geheugen. Zo trokken er meer dan 800.000 toeristen naar de Westhoek in West-Vlaanderen om er symbolische plaatsen gelinkt aan de Eerste Wereldoorlog te bezoeken. Om de slagvelden van ’14-’18 te bezoeken bestaat er zelfs een handige Michelin-gids om aan te schaffen!
Natuurlijk zijn er naast de twee euromunten ook nog andere voorwerpen die verwijzen naar de Groote Oorlog. Ken je er zelf zo’n? Of ben je zelf bezig met lokale geschiedenis rond wo1? Laat dan een berichtje achter in een comment onderaan deze pagina of via het contactformulier. Als het leuke spullen zijn, dan breng ik ze zeker eens aan bod in een volgend artikel!