Tijdens mijn vakantie in San Diego (USA, Californië) bezocht ik het nabij gelegen Joshua Tree Park. Je rijdt er met je auto over een verharde zandweg, maar je kan er ook uitstappen en de wildernis intrekken. De wildernis daar is een rotswoestijn met de typische Joshua Trees. Je vindt er naast interessante fauna en flora ook aparte rotsformaties, verlaten dammen en plots…petrogliefen.
Ik wist niet dat ze er waren en ontdekte ze per toeval langs één van de wandelpaden. Ze lijken op rotsschilderingen, maar dat zijn ze niet. Voor mij voelden ze mystieker aan dan de Europese rotstekeningen die ik al eerder bezocht. Daar voelde ik een meer aardse verbinding met de prehistorische mens.
Wat is een petroglief/petroglyph?
Maar wat is nu een petroglief? (Engels: petroglyphs) Het is in elk geval geen rotsschildering, zoals velen van ons kennen, maar een rotsgravering. Onze voorouders krasten of kerfden hun tekeningen en symbolen in de rotsen.
Vergelijkbaar met rotsschilderingen beeldden men dieren uit, of andere mensen. Maar ook creatieve afbeeldingen kwamen voor, zoals een dier met menselijke eigenschappen. Zo’n wezen betekent waarschijnlijk dat de maker bij het maken van de petroglief in trance was.
De makers kleurden petrogliefen geregeld in. Vaak met oker. Maar ook planten of bessen konden verwerkt worden tot kleurstoffen.
Waar maakte men petrogliefen?
Petrogliefen maakte men op alle continenten. Ik kwam er zelf in de Verenigde Staten tegen, maar ook in Scandinavië of Australië zijn er bekende voorbeelden.
Naast rotsschilderingen tonen ook petrogliefen aan dat tekeningen en boodschappen uitbeelden al duizenden jaren eigen is aan de mens. Zelfs afgesloten gemeenschappen deden dit, wat aantoont dat visuele communicatievormen ergens diep in ons ingebakken zit. (ik schreef eerder al een artikel over de evolutie van beeldtaal)
Wie maakte petrogliefen? En wanneer?
De mens. Al duizenden jaren geleden startten onze voorouders hiermee. Want de voorbeelden die we kennen stammen voornamelijk uit de prehistorie.
Het gaat dan vooral over gemeenschappen die nog zeker geen schrift hadden, of een gesproken taal. Een groep mensen moest ook niet per se contact hebben met een andere groep vooraleer petrogliefen te maken.
In Joshua Tree Park werden de petrogliefen gemaakt door nomadische indianenstammen. Daarom vind je de rotsgraveringen ook in de buurt van water of voedsel. Plekken waar ze tijdens het rondtrekken halt hielden.
De betekenis van petrogliefen?
De betekenis van petrogliefen is niet zo makkelijk te achterhalen. Het zijn immers uitingen van onze prehistorische voorouders.
Dat de petrogliefen weldegelijk een betekenis hadden is logisch. Want het kost moeite om rotsgraveringen te maken. Maar wat ze betekenen…?
Ze kunnen religieus zijn. Zeker wanneer er prooidieren of mens/dier-achtige wezens worden afgebeeld. Petrogliefen kunnen ook een culturele betekenis hebben gehad. De uitgebeelde verhalen en de rots waarin men ze kerfde kon een centrale plaats van een gemeenschap vormen.
Mijn foto’s van petrogliefen
De foto’s in dit artikel zijn door mijzelf gemaakt in het Joshua Tree Park in Californië (USA). Je ziet er duidelijk enkele kenmerken van petrogliefen op. Ingekrast in de rotsen en soms ingekleurd met oker. En ze beelden dieren uit, maar ook rare vormen.
Ik vond helaas nog geen degelijk Nederlandstalig boek over petrogliefen, maar ik kan je wel aanraden het Engelstalige boek Ancient Universal Language of Man te kopen als je geïnteresseerd bent in deze materie. Of wil je meer weten van Joshua Tree Park? Koop dan zeker deze Complete gids voor Joshua Tree Park.
Ben je zelf petrogliefen tegengekomen? Deel dan zeker eens je ervaring via mijn contactformulier!