Het is lang geleden dat ik zo uitkeek naar de release van een film. Het is nog langer geleden dat ik zó op het puntje van mijn stoel zat, vol spanning en emoties. Ik deel hier daarom graag met jullie mijn filmbespreking van Dunkirk.
Dunkirk is een historische film (wat had je anders van mij verwacht) die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Regisseur van dienst is Christopher Nolan. Meest bekende acteur: Tom Hardy (alhoewel de tienermeisjes onder ons eerder Harry Styles kennen, die volgens mij een goeie acteurprestatie neerzette). De samenwerking voor deze film is Amerikaans-Brits-Frans-Nederlands.
Ben je trouwens geïnteresseerd in de historische feiten én hoe de film gemaakt werd? Dan raad ik je aan dit boek aan te schaffen: The making of Dunkirk
Filmrecensie Dunkirk: het verhaal
Dunkirk toont ons Operatie Dynamo, die plaatsvond in mei-juni 1940. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden men immers honderden soldaten van de Franse stranden naar Groot-Brittannië evacueren. Vanuit het Franse binnenland rukte de Duitse legermacht snel op. De soldaten zaten dus op het strand gevangen tussen zee en vijand. De tijd drong!
De film volgt 3 lijnen. We zien soldatenverhalen die zich op het strand (en de pier), de zee als in de lucht afspelen. Nolan weeft de verhalen en tijdslijnen mooi door elkaar. Soms geraak je er gedesoriënteerd door, maar dat zijn de soldaten in de film ook. Combineer dat met de prachtige beelden, en je wordt in de film gezogen. Het resultaat is een zéér beklijvende ervaring waarvan de haren op je arm letterlijk recht gaan staan..
Waarom de film Dunkirk kijken?
Naast het verhaal geef ik je in deze filmreview ook graag mee waarom je de film moet gaan bekijken.
Zoals ik hierboven al zei: het is één grote beklemmende ervaring. En pakkende ervaring. Het verhaal op zich is spannend, maar het filmdrama blijft nog wel enkele dagen in je kleren zitten.
De beelden, zowel de close-ups als vergezichten, door Nolan gedraaid zijn indrukwekkend prachtig. Net zoals we van hem gewend zijn.
De acteerprestaties zijn goed. Maar ook de soundtrack speelt een grote rol. De evacuatie staat door het aanstormende Duitse leger onder grote tijdsdruk. Door een goede montage benadrukt Nolan dit al. Maar de soundtrack (met tikkende klok) geeft je een beklemmend gevoel. Je zou al bijna over je schouder achter je kijken en wegvluchten, samen met de soldaten in de film.
En de film leert ons weer wat bij over een stukje geschiedenis dat niet bij iedereen bekend is. Of toch niet bij mij. Want de schaal van de evacuatie was gigantisch groot. De tijdsdruk ook. In elk geval interessant!
De minpunten van Dunkirk
Bij een filmrecensie van Dunkirk moet ik je natuurlijk ook enkele minpunten geven.
Zo duurt het wel even voor het verhaal helemaal op gang getrokken is. De de verhaalstructuur en het inspelen op de gevoelens van de kijker, met weinig dialoog en veel beelden dus, zorgt er ook voor dat de film lang aanvoelt. Nochtans is hij maar 1u45 min lang.
En zoals ik zonet vermeldde: het gaat hier vooral over beelden en emoties. Verwacht dus geen snedige dialogen, uitvoerige karakterontwikkelingen of veldslagen. Je kunt een film als Dunkirk zeker zien als een atypische oorlogsfilm.
Is de film historisch correct? Ze doet haar best. Maar de boten en de kustlijn die we zien zijn enkele decennia te modern. Het verhaal en de emoties daarentegen: zeer authentiek. En ik ben blij dat ik wat heb bijgeleerd over Operatie Dynamo.
Besluit filmrecensie Dunkirk: kijken of niet?
Ik denk dat je na het lezen van deze Dunkirk filmrecensie wel al weet of ik je aanraad deze film te kijken of niet. En goed geraden…het antwoord is volmondig ja!
Mijn filmbespreking mag dan zeer positief overkomen. Maar enkele maanden na het zien van Dunkirk ben ik nog altijd sterk onder de indruk van deze film en blijf ik hem aanraden. Heb je een andere mening of vind je dat ik iets gemist heb? Geef me dan zeker een seintje!
Nog niet overtuigd van deze Dunkirk recensie? Bekijk dan zeker eens de trailer!